ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 23 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

20 декември 2012 12:11, Българска Патриаршия
Брой 23/2012 г. на „Църковен вестник”

Брой 23 на „Църковен вестник” посвещаваме на 40 дни от кончината на блаженопочившия Български патриарх Максим, които отбелязахме подобаващо на 15 декември. Възпоменателни думи за новопреставилия се наш предстоятел и негови запомнящи се мисли - послания към всички нас и идните поколения, за читателите на вестника е подготвила г-жа Анула Христова, отговорен редактор на броя. (Стр. 1-4)

В настоящия брой възпоменаваме и друг бележит йерарх на Българската православна църква - приснопаметния Великотърновски митрополит Стефан, по повод 105 г. от рождението му и 50 г. от митрополитския му избор. Помен за него бе отслужен на 26 октомври - деня на неговото рождение - в столичния храм „Св. София”. „Спомени за дядо Стефан Великотърновски - с признателност” за читателите на „Църковен вестник” подготви Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който от началото на 1963 г. до 1967 г. е край митрополит Стефан в качеството на негов протосингел. Тези спомени са част от юбилейния сборник, който излезе наскоро по повод 80-годишнината на митрополит Дометиан. (Стр. 6)

В края на Рождественския пост, когато мнозина от нас ще пристъпят към изповед и св. Причастие, си правим равносметка на изминалия период на усилена подготовка за достойно посрещане на празника Рождество Христово. „Защо постим?” - това ще ни припомни монах Мойсей Светогорец. За значението на поста, защо се правят облекчения във въздържанието от храна при болни и немощни хора и за духовното измерение на поста - четете на стр. 3.

За молитвата за ближния като най-висш израз на любовта е материалът „Учител на любовта” на прот. Андрей Ткачьов, която ще откриете на същата страница.

В рубриката „Християнското семейство” ви предлагаме статията на архимандрит Хризостом (Майдонис) под заглавие „Вярвам в едно, свято, съборно и апостолско семейство” - една находчива перифраза на 9-и член от "Символа на вярата", тъй като тези характеристики, отнасящи се до Христовата Църква, могат в пълна степен да бъдат отнесени и към Нейното, на Църквата, подобие - християнското семейство. Тълкуванието на тези характеристики на християнското семейство, което прави архимандрит Хризостом, както и как се отразява нашето съвремие на „малката църква”, четете на стр. 1-5.

По повод паметта на св. великомъченица Варвара, която отбелязахме на 4 декември, ще ви разкажем как честват този празник християните в гр. Драма, Гърция. Там заедно с енориашите от пловдивския старинен храм „Св. Параскева” ще ни отведе председателят на храма прот. Емил Паралингов. Пътеписът, чието продължение ще откриете в бр. 24-ти на „Църковен вестник”, четете на стр. 8.

Броят се допълва от официални документи и решения на Светия Синод на БПЦ и други съобщения, които сме подбрали за хрониката ни на стр. 2.

Напомняме на нашите читатели, че все още не е късно да се абонират за "Църковен вестник" за предстоящата 2013 г. Цената за годишен абонамент е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

"Църковен вестник" се разпространява и в православните храмове, както и в църковните магазини.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »