ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светогорската мозаична икона "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"

24 декември 2012 16:56, Българска Патриаршия
Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"

С отслужването на Василиева св. Литургия започна днешният 24 декември. Тя бе оглавена от Негово Високопреподобие архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Светия Синод.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод и на овдовелия Софийски митрополитски престол, взе молитвено участие в Царските часове. По-късно към него се присъединиха със своите молитви и преосвещените: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на катедралата, Левкийски еп. Павел и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В очакване на великото благословение от Света Гора - мозаичната икона „Пресвета Богородица - Геронтиса” (от гр. Духовна старица, Игуменка) - в своето слово архим. Дионисий поясни пред богомолния народ, че Светият Синод на БПЦ неслучайно е избрал за идването на тази светиня дните на Рождество Христово, когато спомняме изпълнението на Божието обещание пред човешкия род и старозаветните пророчества: раждането от Пресветата Дева на Спасителя на света.

С празничен камбанен звън в 12 ч. на площада пред патриаршеския катедрален храм духовенството - епископи на БПЦ и многобройно свещенство от столичните храмове - во главе с Наместник-председателя на Св. Синод митрополит Кирил посрещнаха светогорската светиня. Тя бе тържествено внесена и поставена под централния купол на храма в специално приготвен и украсен проскинитарий.

Там пред образа на „Пресвета Богородица - Геронтиса” Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица. В молебена взеха участие: Стобийски еп. Наум, Тивериополски еп. Тихон, Левкийски еп. Павел, Знеполски еп. Йоан, Браницки еп. Григорий; архим. Дионисий (Мишев), свещенослужители от столични храмове и дяконите Иван Петков и Александър Нешев.

Край светинята застанаха и светогорските монаси - пратеници на манастира "Пантократор", които придружават иконата в нейния славен път към морската ни столица Варна: оглавяващият делегацията йеромонах Епифаний, брат на манастира, епистат и член на светогорския Свещен Кинотис, монах Висарион от същия манастир, йеромонах Мойсей и йеродякон Висарион от манастира „Ксенофонт” и монах Арсений от манастира на св. Дионисий.

„Да не забравяме какво направи за нас Бог” - призова в своето слово митрополит Кирил в тези рождественски дни - „Прие човешки образ, прие човешка плът и стана Човек, та да може човекът да стане бог по благодат”. Наместник-председателят на Св. Синод призова още да не забравяме и че боговъплъщението стана чрез Пресвета Богородица, която ни показва правилния път към спасението и е наша неуморна застъпница пред своя Син и наш Бог Господ Иисус Христос; призова да не забравяме, че Пресвета Богородица е Игуменката на Света Гора-Атон, където от векове се подвизават богоотдадени и богоумъдрени подвижници и където българите от векове се стичат за благословение и молитвена подкрепа в тежките изпитания белязали нашата история.

Архиереят благодари, в лицето на светогорските представители, на Свещения Кинотис, игумена на манастира „Пантократор” архим. Гавриил и манастирския събор за благословението варненската катедрала „Св. Успение Богородично” да получи в дар Богородичната мозаична икона "Геронтиса" и призова Божието благословение да ръководи и укрепява монасите от Света Гора в техния тих, но велик по своето значение за човешкия род молитвено-постнически подвиг и в непрестанната им невидима бран.

В отговор йером. Епифаний благодари на митрополит Кирил, преосвещените епископи, свещенството и народа, стекли се в благолепния храм, за да посрещнат светогорската светиня и изрази сърдечната радост, че на път за Варна са направили тази спирка в София, за да има възможност и благочестивият народ от столицата да се поклони пред Богородичната икона и да получи благословение от "Пресвета Богородица - Геронтиса" и от Света Гора. Отец Епифаний отправи топло славословие към Всеподателя Бога, че в тези светли Рождественски дни е напътил стъпките им към този град. Той благодари и на г-н Андрей Кристов, председател на Балканското атонско сдружение и неговите сътрудници, за добрата организация на това пътуване.

„В тези дни, когато празнуваме въчовечаването на Живия Бог - каза йером. Епифаний - не можем да не обърнем поглед и към онази, чрез която това боговъплъщение стана факт; тази, която стана стълба, по която Бог слезе на Земята, и врата, през която Бог влезе в света”.

Израз на това, че Божията майка е и Майка на целия човешки род, е и образът на „Пресвета Богородица - Геронтиса”, изобразена без Младенеца, в цял ръст с ръце издигнати в молитва към Бога. Йером. Епифаний каза, че според манастирското предание безбройни са чудесата, които са станали по молитвите към Пресвета Богородица пред този чудотворен образ и че тези чудеса са доказателство за живото присъствие на Бога в живота на всеки, който с молитва прибягва към нозете й. Това убеждение е накарало игумена Гавриил да отговори положително на отправената молба от страна на митрополит Кирил варненският катедрален храм да получи в дар копие от иконата „Пресвета Богородица - Геронтиса”, съхранявана в манастира „Пантократор” на Света Гора, Атон.

Като благодари сърдечно за топлото посрещане, обеща в техния светогорски манастир да молят Пресвета Богородица, Всеблагият Бог да подкрепя всеки и Българската православна църква в нейното усилие да съхрани светото Православие за полза на българския народ. И пожела Божият покров да съхрани този град и българската земя, да дава търпение на православните българи в усилията им за постигане на духовните блага, за да отвори Христос в съдния ден вратите на Царството Божие за всички, които с вяра и упование в Бога се стремят към него.

Веднага след Молебена започна поклонението пред Светогорската светиня озарила с чудодейния Богородичен образ нашата столица и българската земя, която предстои да прекоси от край до край. Дълга опашка от вярващи, които с търпение и вяра очакваха своя ред да отправят молитва пред Богородичната икона, се проточи през огромния патриаршески катедрален храм и едноименния площад.

По решение на Светия Синод иконата „Пресвета Богородица - Геронтиса” ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала в София до утре, 25 декември, 12,00 ч., когато светинята ще отпътува за Варна.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата Достойно есть, която ще бъде подарена на ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иконата "Пресвета Богородица - Геронтиса" пристигна в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »