ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична богослужба на Бъдни вечер в ПКСХП "Св. Александър Невски"

24 декември 2012 22:56, Българска Патриаршия
Празнична богослужба на Бъдни вечер

В навечерието на Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по традиция бе отслужено празничното утренно богослужение от Наместник-председателя на Св. Синод Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. В тържествената богослужба взеха участие главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, председателят на църковното настоятелство на патриаршеския храм Тивериополски епископ Тихон, Левкийският епископ Павел, Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, Маркианополският епископ Константин, архим. Дионисий, началник отдел Богослужебен на Св. Синод, и. д. протосингелът на Софийска св. митрополия ст. ик. Ангел Ангелов, столични свещенослужители, храмовото духовенство и дяконите Любомир Братоев, Иван Иванов, Иван Петков и Александър Нешев.

Молитвено участие взеха гостите от Света Гора, придружаващи чудотворната икона „Пресвeта Богородица – Геронтиса”.

И по време на богослужението не секваше потокът от хора, желаещи да се поклонят пред иконата. Почит на Игуменката на Света Гора отдаде и президентът на Република България Росен Плевнелиев, който присъства и на празничната богослужба.

След утренното евангелие проповед произнесе Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. В нея той призова вярващите „да се възрадваме и развеселим, защото Христовото Рождество „даде на света светлината на познанието”, която помага човек да устрои живота си върху здравите основи на вярата, надеждата, любовта и истината”. Митрополит Кирил отбеляза, че въпреки преминаването от „смърт към живот” на нашия обичан Първойерарх – Патриарх Максим, радостта от Рождественското тържество сгрява и в тези дни нашите сърца, защото ние не сме осиротели, но вярваме, че блаженопочиналият Патриарх продължава да се моли за единството на Българската православна църква.

Пълния текст на словото на високопреосвещения митрополит Кирил четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=94836

Текст: прот. Йоан Карамихалев
Снимки: dariknews, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична богослужба в навечерието на Рождество ХристовоПразнична богослужба в патриаршеската катедрала
« предишна новинаследваща новина »