ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Русе

25 декември 2012 16:32, Русенска митрополия
Рождество Христово в Русе

В светлия ден, в който светата ни Църква чества Христовото Рождество, изпълнени с радост и вяра, много вярващи от град Русе се събраха в катедралния храм „Света Троица“, за да присъстват на празничната рождественска св. Литургия. Тя беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство викарния епископ Месемврийски Яков и храмовото духовенство - предстоятеля на храма ик. Илиян Илиев, енорийските свещеници ст. ик. Минко Казаков, архим. Виктор (Мутафов), ик. Георги Георгиев, както и митрополитския протодякон Кирил Синев.

Църковните песнопения бяха изпълнени с вещина и старание от Катедралния хор. Храмът беше пълен в богомолен народ, сред които се виждаха много младежи и деца. Всички в молитвено настроение следяха светата служба и с „едно сърце и една душа“ на определените места казаха заедно "Символа на вярата" и Господнята молитва „Отче наш“.

Много от богомолците се бяха подготвили старателно за приемане на св. Причастие и при възгласа „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете“ достойно пристъпиха към светите Дарове.

След отпуста на св. Литургия Негово Високопреосвещенство прочете Синодалното Рождественско послание, което беше изслушано с внимание. След това беше произнесено многолетствие за църковните и светските власти, и за богомолния народ.

Свещениците раздадоха анафора, като поздравиха всеки поотделно с празника и го благословиха. Миряните също се поздравяваха взаимно и си разменяха благопожелания.

Радостта на всички в този ден е голяма, защото на този ден преди двадесет века се роди Спасителят на света и се започна делото на нашето спасение, което се изпълни със светлото Възкресение.

Нека в тези празнични дни освен подобаващото тържество се постараем да бъдем малко по-добри и извисени.

Нека светлината и радостта, бликащи от Витлеемската пещера, ни озарят и ни преобразят, та с чисти сърца да славим родилия се Младенец с ангелските слова: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Рождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождество Христово в РусеРождественската пещера, подарена и поставена в храма
« предишна новинаследваща новина »