ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово във Видин и Видинска епархия

25 декември 2012 17:24, Видинска митрополия
Рождество Христово във Видин и Видинска епархия

В деня на славното Рождество Христово във всички храмове на Видинска епархия тържествено бяха отслужени богослужения и бе достойно отпразнуван Господският празник – радост за спасението на човеците.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” във Видин тържествената рождественска света Литургия бе отслужена от председателя на храма Негово Високопреподобие архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий.

След св. Литургия архимандрит Поликарп отправи своя благослов над вярващите дошли на богослужение.

Рождественското Синодално послание бе прочетено от архимандрит Евтимий.

Със съдействието и спомоществователството на Община-Видин, пред катедралния храм бе осветен и раздаден корбан, за благословение и радост на миряните в деня на светлото Рождество Христово.

+++

В митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който отправи своя благослов над мирното христолюбиво население и изпълнение на Видин и епархията.

На празничното моление присъстваха кметът на Видин г-н Герго Гергов, г-жа Борислава Борисова, зам.-кмет на община Видин, както и много представители на културни и обществени институции.

От името на Видинския митрополит Дометиан бе раздаден за благословение празничен корбан.

+++

В най-големия и благолепен манастир на Видинска епархия – Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий”, тържествената рождественска света Литургия бе отслужена от духовния наставник на сестрите монахини от обителта - Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит.

Сестрите монахини молитвено изпълниха литургичните песнопения с кротост и смирение пред Родилия се Младенец.

След светата Литургия архимандрит Антим поздрави населниците на манастира, вярващите и гостите на обителта със светлото Рождество Христово и пожела: "Родилият се Господ Иисус Христос - Емануил да огрее сърцата на всички хора, та да се ражда Бог ежедневно в нас във вяра, надежда, любов и истина!"

+++

В епархийските манастири, в големите градове - Монтана, Лом, Белоградчик и Берковица, както и във всички населени места, където има свещенослужител, с достойно благолепно богослужение бе почетен денят на Христовото Рождество.

Тържествена света Литургия с благословението на Видинския митрополит Дометиан в гр. Берковица отслужи Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който благослови вярващите и ги поздрави със светлото Христово Рождество.

С благо слово и наставление, с поздрав и радост игумените и енорийските свещеници поздравиха вярващите християни и им пожелаха Божието благословение да бъде винаги с тях, да им дава сили да крепнат духовно, за да може по този начин да преодоляват трудностите в живота и да се каляват във всяка добродетел.

Честито Рождество Христово!

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »