ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественска служба в Ловеч

25 декември 2012 19:21, Ловчанска митрополия
Катедралният храм "Света Троица"

В слънчевата рождественска утрин камбаните на катедралния храм „Света Троица” в Ловеч тържествено бият. Те възвестяват радостната вест за раждането на Спасителя. И наистина е радостно. Радостни са лицата на идващите за службата хора, радостни са приветствията и пожеланията им – в този ден тъга няма, като че ли Богомладенецът е докоснал всичките сърца и те, подобно на музикален инструмент, настроен от Най-великия Музикант, свирят в пълна хармония най-радостната и възвишена симфония – на духа и вярата.

Започва и св. Литургия. Ловчанският митрополит Гавриил заедно с храмовото духовенство в молитвено съсредоточение извършва свещената Евхаристия, мнозина се причастяват, а храмът е пълен. И вярващите, и тези, за които вярата е по-скоро някакво отвлечено понятие, отколкото жива духовна реалност, днес са тук. Първите за да вкусят Невместимия, вторите доведени от не дотам ясното предчувствие, че именно това е правилното, че на този ден отиваме в храма, за да може заедно с ближните си с „едно сърце и една душа” да се докоснем до Бога и до обилно изтичащата от Него благодатна радост.

 

 

Снимки

Рождественска службаРождественска службаРождественска службаРождественска службаРождественска службаРождественска службаРождественска служба
« предишна новинаследваща новина »