ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В очакване на Примирителя на народите

25 декември 2012 21:37, Варненска и Великопреслaвска митрополия
В очакване на Примирителя на народите

С какви надежди древният свят очакваше обещания Месия, колко велики пророци предсказаха идването на Примирителя на народите (Бит. 49:10), с какви възторжени думи те описваха бъдещото месианско време: „Пояс на кръста Му ще бъде правдата, и пояс на бедрата Му – истината. Тогава вълк ще живее заедно с агне, и леопард ще лежи заедно с козле; теле, лъвче и вол ще бъдат заедно, и малко дете ще ги кара. Крава ще пасе мечка... и лъвът ще яде слама като вола” (Ис. 11:5-7) Евангелистът пише: „Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха” (Йоан. 1:11). Светът се опълчи против Него, и въпреки че народът Го бе приел с възторг и казваше за Него: „Никога не е бивало такова нещо в Израиля” (Мат. 9:33) и „никога човек не е говорил тъй, както Тоя Човек” (Йоан. 7:46), управляващите Го осъдиха като опасен престъпник и Го предадоха на жестока кръстна смърт. Ние знаем как след Неговото възкресение те подкупиха пазачите на гроба Му, като ги научиха да лъжат, че Тялото Му било откраднато от учениците Му. Ние знаем как след това Неговите смирени последователи, които по Негово име сами се нарекоха християни (Деян. 11:26), бяха също като Него безжалостно преследвани и умъртвявани като „овци, обречени на клане” (Пс. 43:23, Рим. 8:36).

Рождественските дни! Дни за дълбок размисъл. Размисъл за тесния път, „пътят, който води в живота” (Мат. 7:14). И в тези рождественски дни църковното настоятелство с председател протойерей Дончо Александров, при варненския храм „Св. Атанасий”, положиха усърдие, за да изпълнят със съдържание и последователност дните на вестта за раждането на Господ Иисус Христос. Чудното Му раждане, явяването на Бог Слово в плът на земята като Спасител и Изкупител се разкри в празничната програма пред всички енориаши и гости в храмовото пространство на 25 декември 2012 година.

Светата литургия бе отслужена от протойерей Дончо Александров. В своята празнична проповед той се обърна към миряните и гостите с думите: „Звездата светела необикновено силно. Тя имала не само символично значение, отнасящо се до Иисус Христос, като духовна светлина на света, на човечеството. Та нали Христос дойде като светлина на света?! (Йоан. 12:46) Сам Той казва за Себе Си: „Аз съм светлината на света” (Йоан. 8:12). Звездата имала и конкретно предназначение. Тя сочела пътя на източните мъдреци и мястото на Иисусовото рождение, освен като знамение за необикновено събитие от световен мащаб.

Цялата празнична програма на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” бе подчинена на милосърдието и любовта към човека. „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16).

Най-очаквани и посрещнати с интерес бяха изпълнителите от детския хор „Ангели”. На седмия преглед на училищната и храмова песен те отново се представиха и получиха диплом. Дамският църковен хор с диригент Евгения Григорова поднесе своя традиционен рождественски концерт. В програмата бяха включени песнопения и стихотворения посветени на Рождество Христово от утвърдени автори. На Рождество Христово миротворният ангелски химн звуча по-тържествено и настойчиво, изпълнен от детския хор „Ангели” и дамския църковен хор: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благословение”. Амин!

Текст и снимки: Петко КОЛЕВ

 

 

Снимки

В очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народитеВ очакване на Примирителя на народите
« предишна новинаследваща новина »