ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Божията слава ни освети, светило ни е Богомладенецът! - Рождественската Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"

25 декември 2012 23:50, Българска Патриаршия
Рождественската икона в патриаршеския храм

Днес целият свят празнува Рождество Христово!

В българската столица, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Наместник-председателят на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски престол Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил оглави рождественската св. Литургия. Тя бе отслужена в благославящото присъствие на две чудотворни Богородични икони – „Достойно есть” и „Геронтиса” – изобразяващи Приснодевата, родила за всички нас Спасителя на човешкия род.

Литургията премина тържествено, молитвено, духовно и извисено. В нея на митрополит Кирил съслужиха преосвещените епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство на патриаршеския храм, Левкийски Павел, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан – викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - началник отдел „Богослужебен” на Св. Синод.

Ведно с тях служиха и се молиха гостите от Света Гора, придружаващи чудотворната икона „Пресв. Богородица – Геронтиса” - йеромонах Епифаний, брат на манастира "Пантократор", епистат и член на светогорския Свещен Кинотис, монах Висарион от същия манастир, йеромонах Мойсей и йеродякон Висарион от манастира „Ксенофонт” и монах Арсений от манастира на св. Дионисий, и. д. протосингелът на Софийска св. митрополия - ст. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство, столичните председатели на храмове, много от които с допълнителни послушания към Св. Синод и Софийска св. митрополия - ст. ик. Мина Минчев, ик. Василий Сарян, ик. Александър Величков, ик. Николай Николов, ик. Кирил Дидов, прот. Николай Георгиев, прот. Йоан Карамихалев, протодякон Любомир Братоев, дяконите Иван Иванов, Иван Петков и патриаршеският дякон Александър Нешев.

Храмът бе препълнен с богомолен народ и в очите на всички се четеше свята радост и пресветла в Христа надежда. Духовниците и миряните непрестанно си честитяха помежду си дочакания и през 2012-та година Рождественски Господски празник! Потокът от вярващи, които желаеха да се поклонят пред иконата „Геронтиса”, не спираше, воден от любовта към Пресветата Дева и от надеждата в застъпничеството на Божията майка пред Бога за нас.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил прочете Синодалното Рождественско послание (пълния му текст можете да видите в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=94832). В него той призова вярващите да „идем заедно с пастирите при пещерата, където за нас се ражда Богомладенецът”, да „следваме по примера на мъдреците рождественската звезда, нека светът отново чуе непомрачената ни надежда: “Христос се ражда, за да възкреси падналия образ”!”

След причастяването на духовниците последва причастяването и на миряни, които се бяха подготвили с пост и изповед да приемат в себе си Самаго Христа.

След литургийния отпуст митрополит Кирил отново благослови събралия се народ и напомни на всички верни, че трябва да подражаваме на Иисус Христос, защото Месия дойде на земята не за да Му служат човеците, а за да послужи Той на нас. С това съзнание всеки човек, всяко семейство, дошли на празника в патриаршеската катедрала, поеха към домовете си, за да споделят с родствениците си и с приятелите си дълбоката и тъй красива тайна на благочестието – Синът Божи стана Син Човечески, за да се издигнем ние в любовта си към Бога и ближните. И да се спасим!

Яви се Витлеемската звезда! Като предтеча ни възвести, че изгря Слънцето на правдата! Божията слава ни освети, светило ни е Богомладенецът!

Кръстените народи ходят в светлината Му, и земните царе Му принасят своята слава и чест (срв. Откр. 21:23).

За всичко, Господи, слава Тебе!

Честито Рождество Христово!

На многая и благая лета!

Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Литургията - общото дело на Бога и Неговите православни служители и верниНародътНародътИконата "Пресвета Богородица-Геронтиса"Младенец с вяра в Богомладенеца"Символът на вярата""Иисус Христос" - икона от царския редВарненският и Великопреславски митр. Кирил благославя народаВарненският и Великопреславски митр. Кирил благославя народаВарненският и Великопреславски митр. Кирил благославя народаОсвещаване на нафоратаПред иконата "Достойно есть"Иконата на Пресвета Богородица - царски редВарненският и Великопреславски митр. Кирил благославя народаМитр. Кирил произнася Синодалното Рождественско посланиеМитр. Кирил произнася Синодалното Рождественско посланиеМитр. Кирил произнася Синодалното Рождественско посланиеСв. ПричастиеЕп. Тихон чете причастни молитви за народаСв. ПричастиеПред иконата "Пресвета Богородица-Геронтиса"В мира на молитвата към БогаЗаключителното слово на митр. Кирил25 декември 2012 г. - ПКСХП "Св. Александър Невски"25 декември 2012 г. - ПКСХП "Св. Александър Невски"Многая лета!Дяконите Александър, Любомир и ИванСтобийски еп. НаумТивериополски еп. ТихонЗнеполски еп. Йоан с атонски събратВарненски и Великопреславски митр. КирилПатриаршеският трон25 декември 2012 г. - ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »