ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Витлеем отвори рая, елате да видим…”. Рождественска радост в Троянската св. обител

26 декември 2012 13:58, Троянски манастир
Рождество Христово в Троянската света обител

И остана скрито от княза на този век девството на Мария и детеродството й, както и смъртта на Господ: три тайни достойни за огласяване, които бяха извършени в Божие мълчание.

Прочее как [Той] се откри на вековете? Звезда в небето засвети над всичките звезди и светлината й беше неизречима, и новостта й предизвика угощение, а останалите звезди заедно със слънцето и луната станаха хор за тази звезда, а само тя разхвърляше светлината си навсякъде. И смущение имаше: откъде това ново явление, неподобно на тези [звезди].

От него се развали всяка магия и всяка окова на злото изчезна; незнанието бе отстранено, древното царство се разруши, тъй като Бог по човешки се яви за обнова на вечния живот. И това, което беше подготвено от Бога, получи начало. Оттам всичко се разтресе, защото се подготвяше разрушаването на смъртта.

Рождественската радост бе пълна в Троянската света обител - в ранния утринен час преосвещеният игумен Браницки епископ Григорий заедно с манастирското братство - архимандритите Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов), и йеромонах Кирил (Тодоров) отслужиха света Литургия, на която немалко християни пристъпиха към светата Чаша и влязоха в пълнотата на рождественската радост. При голямо стечение на богомолен народ протече празничното богослужение, в края на което преосвещеният игумен прочете Синодалното Рождественско послание.

По-късно през деня в светата обител пристигна, на път за град Варна, копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Геронтиса", от светогорския манастир "Пантократор", придружавана от високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, заедно с представители на Свещената Епистасия на Света Гора и братя от манастирите „Пантократор” и „Ксенофонт”. След пристигането на светата икона тя бе изложена в манастирския храм за поклонение на богомолния народ.

Пред нея бе извършен кратък молебен за здраве на членовете на Светия Синод на родната ни Църква, игумена и братята на светата обител, присъстващите, целия български народ и всички православни християни. В кратко слово след молебена преосвещеният игумен благодари на високопреосвещения митрополит Кирил за голямата духовна радост, която той оказа на братството и богомолния народ, чрез възможността да се поклонят на светата икона. По желание на светогорските гости бе отслужен трисагий при гроба на покойния Български първойерарх - Максим, патриарх Български.

Нека с едно сърце и една уста извикаме към Родилия се в скромната и малка витлеемска пещера, Богочовека Иисус Христос: "Слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, во веки веков!" Амин!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев) и г-ца Десислава Дочева

 

 

Снимки

Рождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителВ очакване на светата иконаРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителТрисагий за Приснопаметния Български патриарх МаксимТрисагий за Приснопаметния Български патриарх МаксимРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »