ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Витлеем отвори рая, елате да видим…”. Рождественска радост в Троянската св. обител

26 декември 2012 13:58, Троянски манастир
Рождество Христово в Троянската света обител

И остана скрито от княза на този век девството на Мария и детеродството й, както и смъртта на Господ: три тайни достойни за огласяване, които бяха извършени в Божие мълчание.

Прочее как [Той] се откри на вековете? Звезда в небето засвети над всичките звезди и светлината й беше неизречима, и новостта й предизвика угощение, а останалите звезди заедно със слънцето и луната станаха хор за тази звезда, а само тя разхвърляше светлината си навсякъде. И смущение имаше: откъде това ново явление, неподобно на тези [звезди].

От него се развали всяка магия и всяка окова на злото изчезна; незнанието бе отстранено, древното царство се разруши, тъй като Бог по човешки се яви за обнова на вечния живот. И това, което беше подготвено от Бога, получи начало. Оттам всичко се разтресе, защото се подготвяше разрушаването на смъртта.

Рождественската радост бе пълна в Троянската света обител - в ранния утринен час преосвещеният игумен Браницки епископ Григорий заедно с манастирското братство - архимандритите Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов), и йеромонах Кирил (Тодоров) отслужиха света Литургия, на която немалко християни пристъпиха към светата Чаша и влязоха в пълнотата на рождественската радост. При голямо стечение на богомолен народ протече празничното богослужение, в края на което преосвещеният игумен прочете Синодалното Рождественско послание.

По-късно през деня в светата обител пристигна, на път за град Варна, копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Геронтиса", от светогорския манастир "Пантократор", придружавана от високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, заедно с представители на Свещената Епистасия на Света Гора и братя от манастирите „Пантократор” и „Ксенофонт”. След пристигането на светата икона тя бе изложена в манастирския храм за поклонение на богомолния народ.

Пред нея бе извършен кратък молебен за здраве на членовете на Светия Синод на родната ни Църква, игумена и братята на светата обител, присъстващите, целия български народ и всички православни християни. В кратко слово след молебена преосвещеният игумен благодари на високопреосвещения митрополит Кирил за голямата духовна радост, която той оказа на братството и богомолния народ, чрез възможността да се поклонят на светата икона. По желание на светогорските гости бе отслужен трисагий при гроба на покойния Български първойерарх - Максим, патриарх Български.

Нека с едно сърце и една уста извикаме към Родилия се в скромната и малка витлеемска пещера, Богочовека Иисус Христос: "Слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, во веки веков!" Амин!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев) и г-ца Десислава Дочева

 

 

Снимки

Рождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителВ очакване на светата иконаРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителТрисагий за Приснопаметния Български патриарх МаксимТрисагий за Приснопаметния Български патриарх МаксимРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обителРождество Христово в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »