ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на Пресвета Богородица в град Кюстендил

27 декември 2012 03:04, Софийска митрополия
Храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил

На 26 декември, втория ден след светлото Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, св. Църква радостно отбелязва и празника, посветен на Божията Майка - Събор на Пресвета Богородица. Този ден е особено тържествен за кюстендилци, тъй като се почита като втори храмов празник на най-големия и централен храм на града.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична литургия в храм “Успение Богородично“, гр. Кюстендил.

Със Знеполския епископ съслужиха архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ на Св. Синод, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия – протойерей Генади Генадиев, храмовото духовенство и свещенослужители от околията и епархийския център. Молитвено участие взеха преосвещеният Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, ик. Александър Величков и г-н Емилов, членове на Софийския епархийски съвет.

От рано сутринта в храма бе дошъл и кметът на града - г-н Петър Паунов, който загрижен за своите съграждани, помоли владиката да прочете специална молитва за призоваване на Божието благословение над града, тъй като напоследък са зачестили нещастията на кюстендилци - много млади хора са посегнали на живота си.

Утринното богослужение бе огласяно от рождественски песнопения в изпълнение на Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, и певци от София. Литургийните песнопения бяха изпълнени от певческия смесен хор при храма.

Слово за общата ни небесна покровителка св. Богородица, чийто Събор Православната църква чества днес, произнесе епископ Йоан. Архиереят отправи пожелание за здраве, братско единение и благодатни успехи.

От името на църковното изпълнение на Кюстендилска духовна околия, архиерейският наместник протойерей Генади Генадиев благодари на епископите и гостите духовници, които уважиха празника и отправи покана и за бъдещи срещи.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Милчо Миленов

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископаСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град КюстендилСъбор на Пресвета Богородица в град Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »