ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден – официален празник на община Драгоман

28 декември 2012 08:19, Софийска митрополия
Храм "Св. Стефан", гр. Драгоман

На 27 декември Православната църква почита свети архидякон Стефан. Този ден е особено тържествен за жителите на град Драгоман, тъй като централният храм в града е посветен на светия първомъченик. От тази година с решение на Общинския съвет празникът става официален за жителите на административния район и ще се отбелязва от цялата община Драгоман. (Храмът е единственият в Софийска епархия, носещ името на свети архидякон и първомъченик Стефан.)

По традиция на Стефановден към Драгоман се отправят представители на Софийския епархийски център, които взимат участие в празничното богослужение. Тази година с благословението на Наместник-председателя на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил - наместник и на овдовелия Софийски епархийски престол, св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха ставроф. ик. Мина Минчев - председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на столичния храм „Св. Параскева“, енорийският свещеник ик. Александър Гьошев, свещеник Асен Асенов и дякон Лъчезар Вълков.

На богослужението молитвено участие взеха кметът на общината – г-н Андрей Иванов, председателят на Общинския съвет – г-н Венцислав Димитров, зам.-кметът Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници, както и голямо множество драгоманци.

Специално за храмовия празник дойдоха християни от София - от енориите на столичните храмове “Св. Седмочисленици“ и „Св. Андрей“.

В края на Литургията Знеполският епископ Йоан се обърна с пастирско слово към присъстващите, като припомни житието на св. Стефан, който винаги е бил послушен на Божията воля и никога не се е отрекъл от Христа. Той представи на църковното изпълнение новия енорийски свещеник Асен Асенов, който ще помага на председателя на храма отец Александър Гьошев, и отправи благопожелания за бъдещата им съвместна работа, като препоръча да има редовен богослужебен живот и да бъде създадено църковно училище към храма, за да може децата отрано да се приучават към християнския начин на живот.

С гръмко многолетствие за всички жители на община Драгоман и всички именници завърши празничната Литургия, след което бе раздадено на присъстващите благословено ястие, подготвено от дарители.

+++

Църквата „Св. Стефан“ е построена през 1943 г. на място дарено от местно семейство. По време на Отечествената война храмът е бил използван за училище, тъй като в училището са били разположени складове на немските войски. Дълго време църквата не е обновявана и благоустроявана и затова през 2010 г. с общи усилия на църковното настоятелство, Софийска митрополия и Община-Драгоман храмът е изцяло обновен. Корабната част и олтарът са с подменена подова настилка, храмът е вътрешно и външно боядисан, изградена е камбанария, довършена и оборудвана е магерница, монтирана е нова ограда на двора и е построена нова чешма.

 

Текст и снимки:Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на владикатаКметът на Драгоман поздравява еп. ЙоанСтефановден – официален празник на община ДрагоманХрам "Св. Стефан", гр. ДрагоманЗнеполски еп. ЙоанКметските представителиЗнеполски еп. ЙоанНа певницатаПразничната иконаНовият енорийски свещеник - отец Асен АсеновПразнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Еп. Йоан и отец МинаПразничната иконаНа певницатаПразнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Празнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Празнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Кметът на града и председателят на ОбСЗнеполски еп. ЙоанСтавроф. ик. Мина МинчевПразнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Знеполски еп. ЙоанПразнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Празнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман Отец АлександърЕп. Йоан дава нафора на кметаПразнична литургия за Стефановден в гр. Драгоман В храма
« предишна новинаследваща новина »