ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ръкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон Стефан

30 декември 2012 17:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Ръкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон Стефан

Християнската православна вяра ни е дарила с многобройни и изпълнени с благодат и съдържание народни традиции. Те така дълбоко са вкоренени в бита и ежедневието ни, че понякога ни се струва, че самото ни съществуване би било немислимо без тях. Честването на празници, свързани с живота, смъртта и възкресението на нашия Господ Иисус Христос, на Неговата пресвята Майка, на Неговите апостоли и светци, неусетно ни пренася в едно друго време, когато християнката вяра е била не само отричана, но и гонена и жестоко преследвана. И колкото тези гонения да са били жестоки и нечовешки, толкова с твърдостта си изповедниците на Христовата вяра са постигали победи над гонителите си, защото те не само чувствали подкрепата на своя Господ, но били изпълнени с желание да пострадат за Него.

Такъв е празникът в памет на св. архидякон Стефан, който се чества на 27 декември, третия ден на Рождество Христово. От житието на светеца научаваме как светият мъченик изобличил еврейския синедрион за неспазването на закона и избиването на много пророци, заради което бил убит с камъни. Подобно на своя Учител и Господ, мъченикът се молел за своите мъчители с думите: „Господи, не зачитай им този грях”. По тази причина в кондака на празника първомъченикът е наречен божествен.

По отколешна традиция Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил е посветил този ден на добричлии. Макар и доста ангажиран, поради заеманата понастоящем длъжност Наместник-председател на Св. Синод на БПЦ, той и тази година посети гр. Добрич. Този път по покана на кмета на община Добрич г-жа Детелина Николова. В съслужение с архиерейския наместник на Добричка духовна околия иконом Иван Атанасов, с председателя на храм „Света Троица” иконом Стоян Стоянов и други свещенослужители, Негово Високопреосвещенство отслужи Божествена св. Литургия в едноименния храм.

При вдъхновеното пеене на клиросните певци Марин Маринов и Марияна Каракашева и на хора при храма с диригент Радомир Узунов в дяконски сан бе ръкоположен Емануил (Ерхан) Ириза Юсеин. Макар по рождение мюсюлманин, след срещата си с иконом Стоян Стоянов, който впоследствие му става и духовен наставник, той изразява желание да бъде кръстен и въведен в християнската вяра. При св. Кръщение Ерхан приема християнското име Емануил. Но това не е всичко. По Божия воля той постъпва в Софийската духовна семинария и вече е дякон, за да тръгне и по благодатния път на свещенството.

След края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство сърдечно поздрави всички граждани на гр. Добрич със светлия християнски празник Рождество Христово и с празника в чест на св. първомъченик и архидякон Стефан, като им преподаде и своята архипастирска благословия за здраве, благополучие и живот изпълнен с вяра и благочестие през настъпващата нова 2013 година.

Текст и снимки: Марин МАРИНОВ

 

 

Снимки

Ръкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон СтефанРъкоположение на дякон в Добрич на празника на св. архидякон Стефан
« предишна новинаследваща новина »