ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични архиерейски богослужения в Русе

30 декември 2012 18:39, Русенска митрополия
Богослужение в храм "Св. Богородица", Русе

На 26 декември, Събор на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи св. Евхаристия в русенския храм „Св. Богородица” в съслужение със ставр. ик. Кънчо Кънев, ставр. ик. Марин Стоянов, прот. Николай Николов и протодякон Кирил Синев. Песнопенията изпълни смесеният хор при храма, а проповед за празника прочете г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия.

В края на св. Литургия архиереят поздрави многочислените вярващи: „Родилият се Богомладенец донесе на света мир, радост, благоденствие за всички, които са възлюбили Неговото явяване. Той се яви на света, за да станем ние, хората, синове Божии чрез вярата ни в Иисус Христос. От нас се изисква, като Христови следовници, да бъдем милостиви, както е милостив Небесният наш Отец и да въздадем всекиму според нуждата, за да има мир, здраве, радост във всеки дом. Бог на мира да бъде всякога с нас! Амин!”

На 27 декември, Стефановден, митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в русенския храм „Св. Георги”. На архиерея съслужиха прот. Владимир Костадинов, свещ. Йордан Бойчев и протодякон Кирил Синев.

Мъченическият подвиг на Христовия първомъченик и архидякон Стефан беше първоначално представен в прочетеното апостолско четиво, след което г-н Ангел Младенов го разтълкува и в проповед пред големия брой вярващи християни.

След отпуста на св. Литургия архиереят се спря върху подвига на мъчениците, отдали живота си за Христос: „На Христовата Църква красотата е багреницата, с която Тя се облича чрез Своите мъченици и подвижници. Да пролееш кръвта си за Христос, това означавало да получиш Неговото благословение и живот вечен. Ние се стараем в своя живот да бъдем подражатели на вярата на тези, които отдадоха живота си заради Христос. Ние никога няма да пренебрегнем подвига на мъчениците, както и този на св. Георги Победоносец (патрона на този благолепен храм), защото, отдавайки себе си и живота си, ние всъщност даваме пример за следване на разпнатия Христос. Той не иска кръвта на праведника. Когато освещаваме храм, ние поставяме частица от техните св. мощи, за да бъдем благодарни на техния подвиг и за вечно възпоменание на тяхната любов към Бога и Христовата Църква”.

 

 

Снимки

Богослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Богородица", РусеБогослужение в храм "Св. Георги", РусеБогослужение в храм "Св. Георги", РусеБогослужение в храм "Св. Георги", РусеС татко на църква
« предишна новинаследваща новина »