ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Благослови венец лета благости Твоя, Господи!”

01 януари 2013 21:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Св. Василиева литургия на 1 януари 2013 година

Оставяме във вечността старата 2012 година. Встъпваме в Новолетието. Всяко „слънце изгрява, и слънце залязва” (Екл. 1:5) – четем в книгата на Еклисиаста.

Във варненския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” светата Василиева литургия бе отслужена от протойерей Василий Шаган. В своята проповед на първия ден от новата година той каза: "Честит празник, братя и сестри! Да е благословена Новата година, която Бог благослови и ни отваря вратата към нея! По един особен начин Христос като Син Божий, като Бог, дойде от горе със Своята божествена вечност и я разтвори в този свят, в който живеем. И затова в новата година влизаме с надеждата, че в нея можем да живеем с Господа. С нашия Бог, Който ни призовава да бъдем участници в Неговия божествен живот, наследници на Неговото божествено Царство, дори повече от това. Подобно на Него, подобно на Божия Син, да седнем от дясната страна на нашия Отец Небесен. За това обаче, трябва да отдадем целия си живот един другиму. И всичко, което имаме в своето сърце, да отдадем на Господа. Да Го поставим на първо място в своя живот и чрез Него да осмислим всичко, което имаме. Голямо предизвикателство имаме. Цяла година Бог ни открива за нас и ни призовава в нея да израснем в любовта един към друг и към Него. Защото в любовта всичко се случва и без любов нищо няма. Придобиването на любовта е нашето призвание, защото в любовта ние ще почувстваме Бога като свой Отец, като свой живот и като истина, а в любовта един към друг ще се почувстваме истински свободни, радостни. Защото не е лъжа - ако си сложим ръката на сърцето, ще признаем - че това ни липсва. Любовта ни липсва. И защо не, като влизаме в новата година, да си поставим за цел да я придобием в повече за себе си. Както към Бога, така и един към друг. Ще изпълним ли заповедта на Христос, който казва: „Възлюби Бога от цялата си сърце и с цялата си сила, и ближния като себе си”? Ако пък се стараем да се обичаме един другиго, както Той ни е обикнал, тогава ще имаме и примера - от една страна, как да обичаме, а от друга страна, наистина ще се приближим към изпълняването на този завет на Христос. Честит празник! За много години! Да има мир във вашите домове и за децата ви! В този мир да се чувствате радостни”.

На именния си ден протойерей Василий Шаган получи много цветя, радостни усмивки и пожелания за здраве. Свещенослужителите при храм „Св. Николай Чудотворец” поздравиха своя духовен събрат. С братска обич в Господа вседушевно бяха отправени поздравления и благопожелания към протойерей Василий Шаган.

„И тъй, братя, радвайте се, съвършенствайте се... живейте в мир, - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас” (2 Кор. 13:11).

Текст и снимки: Петко Симеонов

 

 

Снимки

Св. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаПротойерей Василий ШаганСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 годинаСв. Василиева литургия на 1 януари 2013 година
« предишна новинаследваща новина »