ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. Търговище

01 януари 2013 22:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан – викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

На Рождество Ангел Господен запя: „Роди ви се Спасител, Който е Христос Господ”. И така ангелите Му поднесоха песен, земята – кошара, небето Го дари със звезда, човеците - с Майка–Девица. И какво след две хиляди години да поднесем на Младенеца в дар? Отговорът е в светото божествено Евангелие – „Ако искате да бъдете Мои ученици – любов трябва да имате помежду си.”

На 27 декември, празника на св. първомъченик Стефан, в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. Търговище, празничната света Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан – викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, архиерейския наместник на Търговищка духовна околия и председател на храма ставрофорен иконом Славчо Проданов и свещеници от гр. Преслав.

В своята проповед епископ Йоан припомни житието на мъченика и каза: ”Без смелост християнинът не може да постигне нито една друга добродетел. Богатството на духовното съвършенство се придобива с труд и усилия. С труд и усилия се припечелва и царството Божие. Смелостта дава сили, с които всеки един от нас може да понася страданията. Тя ни прави твърди и разумни. Прави ни да не завиждаме. За да бъде човек честен, се изисква смелост, за да може да противостои на изкушенията и съблазните, да говори само истината и да не лицемерства, да не е двуличник, а да се показва такъв, какъвто е по природа. За да живее честно е необходима смелост. Светът принадлежи на смелите. Братя и сестри, нека всеки от нас да се стреми към тази смелост! И да молим Бога да ни сподоби с нея. Чрез светото Причастие ще придобием сила и смелост за щастливо осъществяване в мир и правда на високоблагородните цели на нашето земно странстване!”

Богослужението украси хорът към храм „Св. Йоан Рилски” с диригент Тони Радева, както и певците от гр. Велики Преслав.

Присъстваха църковните настоятели на храм „Св. Йоан Рилски”, много гости и миряни.

Снимки и текст: В. Проданова

 

 

Снимки

Празникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. ТърговищеПразникът на св. първомъченик Стефан в храм „Св. Йоан Рилски”, гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »