ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Василовден и молебен за благословено начало на Новата 2013 г. в Русе

02 януари 2013 16:25, Русенска митрополия
Василовден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в Русе

На 1 януари 2013 г., Василовден, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица”, гр. Русе, в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков, архимандрит Виктор и храмовото духовенство.

В този празничен ден Църквата чества Христовото обрезание и паметта на прославения архиерей на Кападокия – св. Василий Велики (330-379), архиепископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия). В негова чест на този ден се отслужи Василиева св. Литургия, която Православната църква е отредила да се отслужва общо десет пъти в рамките на годишния празничен цикъл.

В края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите с настъпилата 2013 г., като отправи своите благопожелания „да се изпълнят нашите добри надежди, както казва светият апостол: „Надеждата не угасяйте”. Надежда за едно по-добро следване на Христа и за едно общество, което следва Христовите принципи и изгражда своето бъдеще с Неговата сила и благословение”. Той призова още: ”Към нашите деца, които очакват от нас духовна грижа, да бъдем по-старателни за тяхното изграждане като личности”. Накрая той отправи благословение към всички, като каза: „Божието благословение, благословението на св. Василий Велики, чиято памет празнуваме днес, който е велик в своето богословие, в своя живот и в своите обществени изяви, да дойдат върху тези, които носят неговото име достойно, царствено, и да бъдат всички честити през новата 2013 година! С Бога напред! Божието благословение да бъде върху всички вас! На добър час! На многая лета!”

Свещенослужителите отслужиха новогодишен молебен, благодарейки на Бога за всичките Му благодеяния към българския народ през изминалата година и измолвайки Неговата милост и благословение за преуспяване във всяко добро дело през настъпилата 2013 година.

Всички изпяха многолетствие за Св. Синод на Българската православна църква, българския народ и правителството.

От сърце честитим на всички новата 2013 г., като им пожелаваме Господ да ги сподоби със Своите милости и щедрости за благопреуспяване и душевно спасение! За много години!

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Василовден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в РусеВасиловден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в РусеВасиловден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в РусеВасиловден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в РусеВасиловден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в РусеВасиловден и молебен за благословено начало на  Новата 2013 г. в Русе
« предишна новинаследваща новина »