ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен по повод 135 г. от Освобождението на София

04 януари 2013 16:04, Софийска митрополия
Молебен по повод 135 г. от Освобождението на София

С благодарствен молебен и тази година бе отбелязана годишнината от Освобождението на София от турско робство. Днес столичното духовенство, представители на гражданската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където преди 135 г., при навлизането на руските освободителни войски, за първи път е отправена благодарствена молитва към милостивия Бог за даруваната свобода на София и нейните жители. Именно в храма "Свети Крал" - днешния "Св. Неделя” - се е състоял първият молебен и възпоменание за загиналите за Освобождението на София.

На 4 януари (23 декември ст. ст.), по обяд, влязъл в София пръв генерал Раух, а след него, в същия ден, и генерал Гурко начело на войските си. Те били тържествено посрещнати от благодарните жители на града при лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски) и от там с литийно шествие се отправили към катедралата на града за отслужването на благодарствен молебен.

Традицията е възстановена с решение на Столичния общински съвет през 2007 година. Тази година молебенът в памет на всички воювали за освобождението на София и България бе оглавен от Знеполския еп. Йоан, викарен епископ на Софийския митрополит. В съслужението взеха участие и игумен Филип (Василцев), представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София, протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото духовенство начело с ставр. ик. Мина Минчев, многобройно столично свещенство, дяконите Иван Петков и Петър Симеонов.

Сред официалните лица бяха председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общинския съвет Елен Герджиков, зам.-кметове, общински служители, културни дейци и общественици.

В словото си в края на молебена епископ Йоан, като припомни събитията от 4 януари 1878 г., благодари на Бога, "Който направи възможно българският народ да се причисли към светото Православие", защото тази вяра даде сили и вдъхновение за този чутовен подвиг - хиляди руски, български, румънски, фински, украински и белоруски воини да положат живота си за освобождението на своите братя по вяра в изпълнение на думите на св. ап. Йоан Богослов: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Йоан. 15:13). "Благодарение Богу и поклон пред загиналите!" - каза в заключение архиереят.

В литийно шествие през центъра на града духовенство и миряни се отправиха към Паметника на българския опълченец за поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за освобождението ни воини.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Молебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на СофияМолебен по повод 135 г. от Освобождението на София
« предишна новинаследваща новина »