ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първият ден на януари 2013 г. – Обрезание Господне, Василовден и ден на освещаването на новия параклис в град Каварна

04 януари 2013 21:08, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаването на новия параклис в град Каварна

Първите часове на новата 2013 г. за гр. Каварна започнаха с водосвет и освещаване на новия параклис "Св. Богородица Умножителка на хлябовете", построен по инициатива на Църковното настоятелство при храм „Св. Успение Богородично“ в гр. Каварна, с председател Негово Високоблагоговейнство прот. Василий Селемет и с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Строителството на новия храм-параклис се наложи, тъй като старинният храм "Св. Успение Богородично" (1878 г.) е в много тежко аварийно състояние, което е констатирано многократно още от 1985 г. В горната си част стените на храма имат около 50-60 см. отклонение от вертикала, което излага на риск богомолците и посетителите. Божие чудо е, че в този земетръсен район храмът оцелява!

Проектът на параклиса е дело на арх. Сергей Киорогло, инж. Жеко Пиндиков и ел. инж. Боян Боев, а строителството започва през 2006 г., с главен изпълнител фирма "Планекс норт" от Варна, която е и главният дарител на строежа. Размерите на храма са 54 кв. м, а височината с купола е ок. 7 м. Покривът на храма е изработен от фирма "Ка строй", а куполът и полукуполът на олтарната апсида са покрити с нитрит-титаново покритие от Тодор Иванов от гр. Пловдив. Основни дарители за изработката на дърворезбования иконостас са земеделци от района на Каварна. Иконописец на иконите е Атанас Атанасов от Каварна, а дърворезбата е дело на Дончо Дончев, който е също каварненец.

На 1 януари 2013 г. от 8,00 ч. Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Йоан, по благословение на Варненския и Великопреславски митропилит отслужи водосвет с полагане на антиминс, частично освещаване и Божествена света литургия, в съслужение с Негово Високопреподобие архим. Методий, игумен на Българевския манастир "Св. Екатерина", Негово Всеблагоговейнство митрофорен протойерей Димитрий Киорогло - гост от Бесарабия - Молдова, Негово Благоговейнство прот. Георги Петков (Балчик), Негово Благоговейнство йерей Павел Максимов (Шабла), ефимерия прот. Василий Селемет, дякон Пламен (Шумен) и иподяконите Борислав Александров, Борис-Семеон Селемет, Красимир Бодров, Валентин Георгиев. Специално за службата от София дойде псалтът на храм "Св. Димитър" Кирил Георгиев.

След светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Йоан изнесе проповед за празника Обрезание Господне и за делото на св. Василий Велики и преподаде на християните празничния благослов на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Владиката поздрави протойерей Василий Селемет с именния му ден, благодари му за усилията и ревността за съзиждане на новия храм и поздрави каварненските християни за придобивката им, и за това, че имат тъкъв добър енорийски свещеник.

През 2005 г. по инициатива на прот. Василий Селемет беше построена и осветена и гробищната църква „Св. Възкресение Лазарево“ в гр. Каварна. От своя страна прот. Василий Селемет благодари на всички, с чиято помощ беше въздигнат новият параклис, като започна от Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил и посочи архитектите, дарителите, строителите, завършвайки с благодарност към епископ Йоан за службата по освещаването на новия храм. Прот. Василий Селемет подари на епископ Йоан паметен знак на храм „Успение Богородично“, а на всички свещеници, архитекти, строители и дарители на храма подари възпоменателен календар за новата 2013 г. Духовната радост на богомолците беше допълнена от възможността да се поклонят на частицата от мощите на св. Василий Велики, която донесе архимандрит Методий.

След края на службата беше отслужен молебен с петохлебие и беше осветен и раздаден корбан за здраве и благоденствие на всички дарители, строители, благоукрасители, жители и гости на енорията, осигурен от храма и от миряни. След това Негово Преосвещенство разгледа заедно с прот. Василий Селемет стария храм „Св. Успения Богородично“ и лично видя пукнатините по стените и тежкото състояние на църквата. Негово Преосвещенство еп. Йоан изказа и възхищението си от иконите в храма.

Празникът на каварненската църква завърши с братска трапеза за гостите, дарителите и християните от енорията.

Текст и снимки: Нина Комарова и Борислав Аврамов

 

 

Снимки

Освещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещение на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаОсвещаването на новия параклис в град КаварнаИконостасната икона на Божията майкаОсвещаването на новия параклис в град Каварна
« предишна новинаследваща новина »