ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

05 януари 2013 17:32, Софийска митрополия
Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

На 5 януари, Водици, деня преди Господския празник Богоявление, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия и Велик водосвет от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Според църковния чин бе отслужена Златоустова св. Литургия и веднага след нея Велик водосвет. Тази особеност на богослужението се налага поради факта, че тази година Водици е в съботен ден, когато не се полага да се отслужват Царски часове, вечерня и св. Василиева литургия. Различно е и това, че в деня срещу Богоявление обикновено се спазва строг пост, но поради съботата тази година християните постят с елей и вино.

Заедно с архиерея в богослужбата взе участие храмовото духовенство: ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Антон Вълчанов, ставроф. ик. Тоско Казакин, митрополитският дякон Иван Петков и дякон д-р Петър Симеонов.

Певците от Мъжкия хор към катедралния храм бяха застанали на дясната певница, подобаващо облечени в певчески подрасници, и под диригентството на Стоян Малинов изпълняваха молитвено песнопенията.

По време на свещеническото причащение пастирско слово произнесе еп. Йоан. В него той подробно обясни смисъла, значението и историята на чинопоследованието Велик водосвет, като даде наставления кога и как християните да ползват богоявленската вода.

Веднага след Златоустовата литургия бе извършено и последованието на Великия водосвет. Знеполският епископ освети кръстообразно всеки от многобройните съдове с вода, поставени в центъра на храма, и поръси множеството християни, дошли още в този ден да почетат св. Богоявление.

Светената богоявленска вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Приема се винаги преди нафората. До Отдание на празника Богоявление тя може да се приема всеки ден. Прието е водата от Великия водосвет да се съхранява на специално място в дома - в близост до икона, кандило, иконостас, и се ползва през цялата година до следващия Йордановден. В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за освещаване на жилището и покъщнината, за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяВодици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Празничната иконаВодици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"На певницатаВодици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Ставроф. ик. Мина МинчевВодици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Водици в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »