ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официални тържества в София по повод големия Господски празник Богоявление

06 януари 2013 18:54, Българска Патриаршия
Официални тържества в София по повод големия Господски празник Богоявление

"Нека в този ден и ние като Христа да се върнем от Йордановден преизпълнени с благодат, та да можем и като Него да се преизпълним с мъдрост и сила за слава на Отца, Сина и Светия Дух" - призова в празничното си слово за Богоявление Негово Високопреосвещенство митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. С благословението на Наместник-председателя на Светия Синод и наместник на овдовелия престол на Софийска митрополия - Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, тази година митрополит Йосиф оглави празничната света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и традиционния водосвет на площада пред катедралата.

На високопреосвещения митрополит Йосиф съслужиха Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, Маркианополски еп. Константин, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Негово Високопреподобие архим. Дионисий, началник-отдел „Богослужебен” при Св. Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото свещенство - ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милушев; прот. Николай Георгиев, протодякон Любомир Братоев и дякон Александър Нешев.

В своята проповед митрополит Йосиф припомни на богомолците в храма, че в този ден възпоменаваме Кръщението на нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан и освещаването на водното естество на земята, но и явяването на Троичния Бог чрез слизането на Светия Дух във вид на гълъб над въплътеното Второ Лице на Светата Троица, Бог Слово - Богочовека Христос, и Бог Отец, Който с глас от небето засвидетелства божествения произход на Господ Иисус Христос. В този ден Бог в триединната Си същност става обозрим за човешките сетива и с това дава и на нас, християните от всички векове, надежда да видим, чуем и почувстваме Бога.

„Кръщението на Господа е и наше лично кръщение - каза архиереят, - защото ние се кръщаваме в Христа, в Светия Дух, в името на Светата Троица”; „Господ Иисус Христос започва Своето служение с Кръщение. С това Той ни показва, че без кръщение няма благодат, няма Богоявление, няма просвещение”; „Бог се яви в света, за да не завършва животът в света със смърт” - каза още митрополит Йосиф.

След светата Литургия духовенството и миряните, начело с празничната икона на Богоявление, се отправиха към площада пред храма, където на специално издигната за целта платформа бе отслужен празничен Йордански водосвет.

И тази година бе спазена датиращата още от времето на покръстването на българския народ традиция на големия Господски празник Богоявление, след отслужването на Великия водосвет да се благославят с молитва и светена вода всички християни, воините и знамената им. Традицията е прекъсвана само в годините на крайно утеснение за Българската православна църква и свободната вероизповед на нашия народ - по време на турско робство и след идването на комунистическата власт. Въпреки тези прекъсвания, Българската православна църква никога не е преставала ежедневно да се моли за българските воини.

Съгласно протокола, тази година от 11 ч. пред паметника на Незнайния воин (на южната страна на старинния храм „Света София - Премъдрост Божия”) се състоя ритуалът по освещаването на бойните знамена на Българската армия и знамената светини.

На площада, откъм Синодната палата се бяха построили представителни роти от всички видове войски. След като поздрави воините, президентът на страната и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев застана сред другите държавни лица, взели участие в церемонията. Тук присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, народни представители, представители на военно-патриотични съюзи, културни дейци и общественици.

Чинът на водоосвещението и тази година бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарен епископ на Софийския митрополит. Той поръси със светена вода официалните лица и воините за здраве и преуспяване в доброто и в служението, в което Бог ги е поставил. Със светена вода еп. Йоан поръси и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София, както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-и пехотен Рилски полк, 11-и пехотен Сливенски полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-и пехотен Драгомански полк, 6-и пехотен Търновски полк и 30-и пехотен Шейновски полк.

Като припомни евангелското и догматическото основание на днешния празник, на който честваме Кръщението на нашия Господ Иисус Христос и явяването на света на Божието Триединство, визирайки войнските знамена, архиереят призова: „Пред тези неми свидетели на силата на Българската армия, нека всички да пазим единството и духовността на скъпата ни Родина!”

Церемонията завърши с отдаване почит на загиналите войни за освобождението на Отечеството ни и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн, след което президентът Плевнелиев се отправи към храм-паметника „Св. Александър Невски” за поклонение и молитва.

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА
Снимки: Атанас ДИМИТРОВ - АтаДим

 

 

Снимки

Официални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник БогоявлениеОфициални тържества в София по повод големия Господски празник Богоявление
« предишна новинаследваща новина »