ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявленският водосвет при езерото в кв. "Дружба"

06 януари 2013 18:25, Софийска митрополия
Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"

Хиляди софиянци се събраха днес край езерото в кв. "Дружба", за да участват в богоявленския водосвет и станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста в ледените води на водния източник.

За пореден път Столична община и Софийска св. митрополия организират Великия богоявленски водосвет на западния кей на езерото. Чинопоследованието бе отслужено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, и свещенослужители на Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод, кметът на София - г-жа Йорданка Фандъкова, районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни творци и др.

„Молим Всеподателя Бога да дарува крепкост и здраве на всички онези, които проявяват смелост и мъжество да влязат в ледените води на езерото!" - каза в словото си еп. Йоан. "Бог да ги запази невредими и силни и онова велико чудо, което се случи със Светата живоначална и неразделна Троица и се прояви при кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан да ни даде да почувстваме в сърцата си“ - каза още владиката. Епископът поздрави всички именници и специално кмета на София Йорданка Фандъкова, министър-председателя Бойко Борисов - и на всички пожела здраве и духовни сили, и „винаги да чувстваме радостта от славната теофания“.

След краткото слово на владиката духовенството и официалните лица с литийно шествие се отправиха към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат във водите за кръста.

Тази година около 60 мъже бяха допуснати да участват в гмуркането. В ледените води на езерото най-бърз се оказа 24-годишният студент от Софийския университет Братан Братанов. След като извади кръста от водата, той си пожела здраве и късмет.

Всички, които днес скочиха във водата, целунаха кръста, след като излязоха от езерото. Знеполският еп. Йоан дълго време поръсваше малки и големи с богоявленската вода и мнозина отиваха при празничната икона да я целунат за благословение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Знеполски еп. ЙоанБогоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"Богоявленският водосвет при езерото в кв."Дружба"
« предишна новинаследваща новина »