ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йордановден в Ловеч

06 януари 2013 17:42, Ловчанска митрополия
Йордановден

В ранното утро на мъгливия януарски ден камбаните на катедралния храм „Света Троица” в град Ловеч тържествено прогласяват началото на празничната служба.

„И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” (Мат. 3:16-17).

Днес св. Православна църква празнува, защото ето, че се отвориха небесата, за да свидетелстват с най-висшето свидетелство – това на Св. Троица, че върху Този, Който стана Син Човечески и понесе теготите на всички ни, лежи Божието благоволение.

Този, Който ни кръщава с „Дух Светий и с огън”, ни показа днес как се изпълнява „всяка правда”. Днес Църквата ликува, защото в достойното видя Достойния, Който в житниците Си събира житото, а плявата изгаря с неугасим огън.

И пак камбаните радостно бият, за да посрещнат християните своя архипастир - Ловчанския митрополит Гавриил, който идва в храма, за да оглави празничната служба.

На Йордановден се освещава водното естество. След св. Литургия заедно с храмовото духовенство владиката отслужи чина на Великия водосвет. Храмът бе пълен, всеки искаше поне капчица от осветената вода да падне върху него. А през това време на улицата пред църквата се строяваше войската, заедно с градоуправниците и голямо множество народ.

По благочестива традиция митрополит Гавриил прочете молитва за благоденствие и поръси знамената, след което в литийно шествие всички се отправиха към река Осъм. И тук празникът продължи, след молитва и многолетствие се извърши погружение на св. Кръст. Въпреки студените води на реката, както всяка година и сега много бяха желаещите да извадят светинята от водата, за да получат благословение.

 

 

Снимки

ЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановденЙордановден
« предишна новинаследваща новина »