ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление във Варненска и Великопреславска епархия

06 януари 2013 17:50, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на водното естество във Варна

На 6 януари – Богоявление - в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, гр. Варна, беше отслужена Божествена света литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с преосвещения Главиницки епископ Йоан и храмовото свещенство.

След това празникът продължи на площад „Св. св. Кирил и Методий” с традиционния военен ритуал – освещаване на бойните знамена. От катедралния храм тръгна шествие, което премина първо през Алеята на възрожденците, където с военен ритуал бяха положени венци на паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Двадесетгодишният Александър Николов извади кръста от морето. Той е студент в Икономическия университет в морския град. Петдесет души скочиха от Първа буна. Най-младият от тях е само на 16 години, а най-възрастният е ветеранът Васко Моржа - на 73 години.

От 9,30 ч. в храм “Св. цар Борис” беше отслужена Божествена света литургия в кв. “Аспарухово”. Литийно шествие мина от храма до кораба “Академик” (канал Море – езеро). Велик богоявленски водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Двадесет и двама мъже скочиха за кръста. Най-бърз и смел беше 16-годишният Георги Йосифов. Той скача на Йордановден за първи път, но пък имаше много поддръжници. "Добре, че ги послушах и скочих, тъй като се двоумях до последно", каза ученикът.

+++ +++ +++

В Търговище за 23-та поредна година на Богоявление бе спазена традицията, православният кръст да бъде хвърлен във водите на градския фонтан. След като почти половин век това не е ставало, през 1991 г. отново водите се освещават от ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия. Днес той в съслужение с други свещеници от Търговище извърши тържествения водосвет.

Осем смелчаци скочиха в студените води на фонтана. Сред тях бе и доайенът в този ритуал Веселин Николов, който не пропуска година да се включи в надпреварата за кръста. След кратко боричкане, пръв до кръста стигна 19-годишният Руси Димитров. Той заяви, че скача във фонтана за втора година. „Надявам се победата днес да дари мен и всички търговищенци със здраве през цялата година", каза още той.

+++ +++ +++

В Каварна беше отслужена Божествена света литургия преди с хвърлянето на кръста да бъдат осветени водите на морето. Там 46-годишният Стоян Върбанов Стоянов от Добрич извади кръста. „Чувството е неописуемо. Пожелавам си живот и здраве и посвещавам победата на семейството си” - каза Стоян Стоянов на излизане от морето. Мъжът доскоро е бил спасител, но в момента е безработен. Той скача за кръста за пореден път, но за пръв път е победител. Общо девет бяха смелчаците, които тази година се престрашиха да скочат в студените морски води.

+++ +++ +++

Йеромонах Филип Кирилов отслужи Божествена света литургия. След това в КК „Албена” за втора поред година Тодор Желев извади богоявленския кръст, след като водното естество беше осветено.

 

 

Снимки

Освещаване на водното естество във ВарнаОсвещаване на водното естество във ВарнаОсвещаване на водното естество във ВарнаЛитийно шествие в кв. "Аспарухово"Освещаване на водното естество във Варна, кв. "Аспарухово"Освещаване на водното естество във Варна, кв. "Аспарухово"Освещаване на водното естество във Варна, кв. "Аспарухово"Освещаване на водното естество в ТърговищеОсвещаване на водното естество в КаварнаОсвещаване на водното естество в кк "Албена"Освещаване на водното естество в Балчик
« предишна новинаследваща новина »