ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Во Иордане крещающуся Тебе, Господи… Явлейся, Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе!

06 януари 2013 17:49, Доростолска митрополия
Богоявление в Силистра

Днес, когато светата ни Църква чества Кръщението на нашия Спасител Иисус Христос в река Йордан, в центъра на древлепросиялата Доростолска епархия подобаващо бе отпразнуван големият Господски празник.

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий бе посрещнат в катедралния храм на Силистра "Св. ап. Петър и Павел" от духовенството на храма, протосингела на епархията и председател на храма ставроф. ик. Добри Чаков, прот. Добри Върбанов, свещ. Ганчо Иванов, свещ. Николай Стефанов и благочеството гражданство и гости на града.

Началото на светата Литургия бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. Молитвено участие в нея взеха градоначалникът д-р Юлиян Найденов и областният управител Николай Димов

Храмът едва побираше множеството народ. Християните дойдоха да получат благословение и да чуят поздравлението по случай празника Богоявление от високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий.

След светата Литургия от храма тръгна лития, водена от духовия оркестър на град Силистра, духовенството начело с епархийския архиерей и придружаващите го държавници. Те се отправиха към река Дунав, където по стара традиция се хвърля светият кръст за освещаване на водното естество.

Множество народ се бе стекъл на пристанище Силистра да присъства на този стар обичай. Желаещите да се хвърлят в река Дунав за изваждането на кръста бяха 12 човека.

След благословението митрополит Амвросий хвърли кръста в река Дунав. За пореден 12-и път кръстът бе хванат от г-н Светлин Иванов. Смелчакът получи от митрополит Амвросий една икона, поощрителна награда от сто лева и стенен календар на Силистренска св. митрополия. Поощрителни награди за всички участници в ритуала по изваждането на кръста бяха раздадени и от г-н кмета и г-н областния управител на Силистра.

За повече снимки посетете: http://www.silistra-diocese.eu/

Честит празник на именниците!

Текст и снимки: йером. ЕМИЛИАН

 

 

« предишна новинаследваща новина »