ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия

07 януари 2013 16:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия

Всеки неделен ден в храма се отслужва Божествена света Литургия. И тази година в село Аврен храмовото настоятелство и миряните очакваха своята неделя на Богоявление. Светата литургия отслужи епархийският надзорник, свещеноиконом Стефан Хаджийски. Храмът е преизпълнен от миряни с надеждата за покаяние и духовно просветление. Жените са приготвили съдовете с вода. Някак настрани са останали земните грижи, забързаността на делника им. Поради безпределните блага, които Бог е обещал и приготвил за добродетелните хора, то и затова в храма се чувства предаността на жените към Бога.

В проповедта си свещеноиконом Стефан Хаджийски припомни на вярващите свидетелската мисия за историческото съществуване и за Божествената мисия на Господ Иисус Христос. Осъществява се Богоявлението, т. е. откриването и засвидетелстването на Светата Троица като Отец, с глас признал Сина, Който се кръщава, и Светия Дух, във вид на гълъб.

Необходимо е да припомним думите на св. Йоан Златоуст, който пише: „Всички вие днес сте много радостни, а само аз един съм печален. Защо? Когато погледна на това духовно море (от вярващи) и видя това несметно богатство на Църквата, а след туй си помисля, че като премине празникът, това множество ще се отдръпне и отново ще се отдалечи от Църквата, аз се терзая и скърбя, че Църквата, която е родила толкова чада, не може да се утешава с тях и да им се радва на всяко свое молитвено събрание, а само в празник. Какво духовно веселие би било, каква радост, каква слава за Бога, каква полза за душите, ако ние бихме могли да видим на всяко събрание църковните огради тъй препълнени!”

У нашия народ има много събрани духовни православни ценности. И вглеждайки се в живота на всички светии, ние виждаме, че те са крепнели в разум и духовни сили толкова повече, колкото са отивали към немощ и старост. У тях е останала винаги тази стремителна сила, която обикновено се забелязва у всеки човек само в годините на неговата младост, когато вижда пред себе си подвизи. И вярваме, че с Божията помощ ще претърпим всичко, а Христовата сила, която укрепва в нас, укрепва с още един празник. Ето нашите пламенни желания за постигане на заповяданото съвършенство, лични ежедневни усилия, насочени към това и изразяващи се с непрестанни молитви, да срещнем могъщата Божия благодат.

Свещеноиконом Стефан Хаджийски отслужи и Велик водосвет в храм „Св. Дух”, село Приселци, община Аврен. И там в храма се бяха събрали много жители на селото. Навсякъде се чувстваше духът на празника Богоявление.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархияБогоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия Богоявление в селата Аврен и Приселци, Варненска и Великопреславска епархия
« предишна новинаследваща новина »