ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Търговище

07 януари 2013 17:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм „Св. Йоан Рилски”

В Православието има празници, които дават дух на живота ни. В мистичен по вяра месец Църквата празнува Кръщението на Господа Иисуса Христа, наречено от древността Богоявление.

На този тържествен ден след светата Литургия в храм „Св. Йоан Рилски”, в своята проповед ст. ик. Славчо Проданов припомни: ”Днес Бог проповядва чрез Христа Богочовека, сочейки Го като единствена духовна сила, чрез която може да се създаде човещината в света. „Този е Моят възлюблен Син, в Когото е Моето благоволение”. След Христа с такова благоволение Божие се удостояват всички ония, които изпълняват своя човешки, семеен и обществен дълг по примера на Спасителя, които служат на общественото дело със смирение, ревност и самопожертвователна любов, със свещен идеализъм. Те винаги ще намират опора за обществената дейност в стихията на своята нравствена сила. И тогава, подобно на техния образец и вдъхновител, ще чуят гласа Божий, гласа народен: „Това са Моите възлюблени синове, в които е Моето благоволение”!

Официалните лица: д-р Красимир Мирев – кмет на община Търговище, г-н Митко Стайков – областен управител, депутатите Румен Такоров от БСП и Лили Боянова от ГЕРБ, г-н Валери Симеонов – секретар на община Търговище, директорът ОД на МВР – Търговище комисар Станимир Парашкевов и др., се събраха за хвърлянето на кръста във фонтана на площад "Свобода".

Архиерейският наместник на Търговищка духовна околия ставрофорен иконом Славчо Проданов, заедно с протойерей Димитър Байков, йерей Бисер Христов, йерей Анатоли Тодоров, йерей Димчо Динев извършиха Великия водосвет.

Всички, и официални лица, и миряни, с нетърпение очакваха кулминацията на празника. И след тържественото „Многая лета”, осемте смелчаци не откъсваха очи от летящия кръст. Най-бърз бе Руси Димитров, на 19 години, от гр. Търговище. И тази година под звуците на духовия оркестър, с диригент Красимира Коларова, в ледените води всички участници изиграха своето мъжко хоро.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Видео от празника вижте тук:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dHO5YkVBqNM

 

Текст: Валентина Проданова
Снимки: Диана Йорданова

 

 

Снимки

Архиерейският наместник на Търговищка духовна околия ставрофорен иконом Славчо ПродановБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в ТърговищеБогоявление в Търговище
« предишна новинаследваща новина »