ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йордановден в Лом

07 януари 2013 23:42, Видинска митрополия
Йордановден в Лом

Чинопоследованието бе отслужено от Негово Всепреподобие йеромонах Максим, секретар на Ломското архиерейско наместничество, който и хвърли кръста в Дунава, в съслужение с иконом Цветан, иконом Емил, както и протойерей Николай, свещенослужители от гр. Лом.

На великото водоосвещение присъстваха г-н Иво Иванов, кмет на община Лом, г-н Стефан Панталеев, председател на ОбС - Лом, зам.-кметове, общински съветници, общественици, културни творци и др.

Хиляди жители на Лом дойдоха, за да участват в богоявленското моление и да станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста във водите на р. Дунав.

Йеромонах Максим поздрави представителите на държавността, християните и всички именници от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, както и от високопреподобния архимандрит Антим, архиерейски наместник на Ломска духовна околия.

Тази година 9 мъже бяха допуснати да участват в гмуркането във водите на р. Дунав за кръста.

В традиционния богоявленски ритуал честният кръст Христов бе изваден от водите от Мирослав Горанов, на четиридесет и две години. Той е роден и живее в Лом, а по професия е дървосекач. Мирослав получи парична награда от 100 лева, осигурена от Община Лом, а по 50 лева получиха още осем смелчаци, участвали в надпреварата. За пореден път Община Лом организира Великия водосвет на р. Дунав.

 

Текст: йеромонах Максим
Снимки: Румен Илиев и вестник "Ломпрес"

 

 

Снимки

Йордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в ЛомЙордановден в Лом
« предишна новинаследваща новина »