ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа архиепископът на Бузъу и Вранча Епифаний

08 януари 2013 13:59,
Архиепископ Епифаний (Норочел)

В следобеда на 7 януари се престави в Господа първият архиепископ на Бузъу и Вранча - Епифаний (Норочел), един тясно свързан с Българската православна църква румънски архиерей. Погребението ще се извърши на 10 януари 2013 г. от 11 ч. в архиепископската катедрала в Бузъу, в която ще бъде погребан.

Негово Високопреосвещенство архиепископ Епифаний (в мире Гавриил) е роден на 14 декември 1932 г. в Мълин, обл. Сучава. Преди навършване на 16-годишна възраст е приет за послушник в манастира Ръшка, където под ръководството на тогавашния игумен на манастира – протосингел Епифаний Акатриней, израства в монашеския живот. По препоръка на Молдовския и Сучавски митрополит Юстин (Моисеску) (впоследствие Румънски патриарх) учи в духовните семинарии на манастира Нямц (1951-1955) („Св. гора на румънското монашество”) и в Куртя де Арджеш (1955-1956).

Висшето си богословско образование архиепископ Епифаний е завършил в Духовната академия в София (1959-1961). Учил е също в духовните академии в Букурещ (1957-1959, 1961-1962, 1966-1968) и Загорск (1962-1964). Ръкоположен за йеромонах (1967), протосингел (1968) и архимандрит (1971).

През периода 1965-1971 г. е бил преподавател и директор в Духовната семинария на манастира Нямц. От 1971-1975 г. е бил игумен на манастира Нямц, а на 9 ноември 1975 г. е избран за викарен епископ на възстановената Томиска и Долнодунавска архиепископия със седалище в Констанца. Избран е за епископ на Бузъу на 4 юли 1982 г. Св. Синод на Румънската православна църква с решение № 3621/19 юни 2009 въздига епископията на Бузъу и Вранча в ранг „архиепископия”, а нейния архипастир на 8 ноември с.г. е въздигнат в ранг „архиепископ”.

Архиепископ Епифаний развива голяма пастирско-мисионерска дейност в своята епархия, в която усърдно се грижеше за общо 33 манастири и скитове. По негова инициатива на 19 май 1996 г. св. мъченик Сава (удавен от готите на 12 април 372 г.) е обявен за "духовен покровител на Бузъу". Канонизирани са св. мъченик Теодосий от манастира Браз и преп. Василий от манастира Пояна Мърулуй. Ктитор е на новата архиепископска катедрала с храмови празници на Възнесение Господне и Св. Трима светители. Основател е на монашеските духовни семинарии в манастирите Рътещ и Чолану, както и на школата за църковни певци в Бузъу. На 4 юли 2007 г., при навършване на 25-годишно архипастирско служение в Бузъу, става откриването на новия църковен музей в реставрираната сграда на старата духовна семинария (построена през 1838 г. от еп. Кесарий), в който е изложено богатото културно наследство на епархията.

На 11 октомври 1972 г. архим. Епифаний, в качеството си на игумен на манастира Нямц, посреща братски официална българска църковна делегация (в състав Доростолски и Червенски митрополит Софроний, Старозагорски митрополит Панкратий, протодякон д-р Васил Велянов) водена от Българския патриарх Максим, която посещава Румънската църква след неговата интронизация.

Посвещава голям брой исторически студии върху ранното християнство в земите на днешна Румъния, както и върху някои аспекти от историята на БПЦ („Търновската българска патриаршия през 1233-1393 г.”; „Св. Евтимий, последният Търновски патриарх и връзките му с Румънската църква”; „Църковните и културни отношения между Румънската и Българска православни църкви през XIX в.”).

До избора на нов титулярен йерарх на тази архиепископия блаженият Румънски патриарх Даниeл ще бъде поменаван в богослужението като „наместник на овдовелия архиепископски престол на Бузъу и Вранча”.

Архиепископ Епифаний многократно е бил домакин при посещения на български архиереи и поклонници в Румъния. През изминалата година новопреставилият се с особена духовна обич и грижовност посрещна в Бузъу поклонническа група от 50 студенти-богослови от БФ на СУ, които се поклониха на голям брой румънски светини, за което уведомихме с подробен духовен пътепис читателите на нашия сайт ( http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=320 ). Той си спомни за видните български богослови Макариополски епископ Николай, Илия Цоневски, Христо Гяуров, акад. проф. д-р Стефан Цанков и подробно разказа на студентите за връзките между духовно обгрижваната от него епархия и съществувалата преди няколко века голяма българска общност, предимно земеделци, „известна със своето трудолюбие и честност”.

„В блажено заспиване дай, Господи, вечен покой на починалия Твой раб Епифаний архиепископа, новопреставлен, и направи да бъде вечна неговата памет!”

 

 

Снимки

Архиепископ Епифаний (Норочел)Архиепископ Епифаний (Норочел)Среща с български богослови, 1 юни 2012 г.Среща с български богослови, 1 юни 2012 г.Среща с български богослови, 1 юни 2012 г.Богатата архипастирска дейност е представена в луксозни изданияГробът на архиеп. Епифаний в новата архиепископска катедрала в Бузъу
« предишна новинаследваща новина »