ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Лопушанския манастир „Св. Йоан Кръстител“

08 януари 2013 17:25, Видинска митрополия
Празник в Лопушанския манастир „Св. Йоан Кръстител“

На 7 януари тържествено бе отбелязан храмовият празник на Лопушанската света обител „Св. Йоан Кръстител“.

Празникът започна със света Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в съслужение с архимандрит Неофит, брат на Раковишката света обител, архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“, и йеромонах Христодул, брат на Лопушанската обител.

Молитвено участие в празничното евхаристийно богослужение взе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, както и архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир „Св. Троица“, архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий.

След светата Литургия бе извършена от митрополит Дометиан благодарствена молитва за здравето и благоденствието на населниците и честните поклонници на обителта. Бе възгласено и тържествено многолетие.

Митрополит Дометиан благослови присъстващите и поздравявайки ги с Новата 2013 година и отбелязването празника на Христовия Кръстител Йоан, им пожела да живеят в мир, радост и единомислие. Да вървят достойно по пътя на спасението, както и да проповядват със своя личен живот вярата в Господ Иисус Христос.

На празника бе споменат и Негово Преосвещенство Смоленски епископ Нестор, който се намира на покой в обителта и му бе пожелано здраве, сили и достойни старини.

Лопушанската света обител на този ден почете и всички дарители, направили пожертвувания за благото и добруването, а и за благолепието на светата обител през изминалата 2012 година.

През изминалата 2012 г. в обителта са направени следните строителства, ремонти и благоукрасяване на манастира:

1. Малък архондарик, направен с дарителството на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан;

2. Цариградска мраморна чешма, изградена по случай 100-годишнината от Балканската война, направена с дарителството на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий;

3. Каменен дувар, опасващ светата обител, изграден с даренията на българи живеещи зад граница;

4. Централен полиелей в главния манастирски храм, подарен от г-н Юревич и неговото семейство от Украйна;

5. Външна каменна чешма, изградена с дарителството на отец свещеноиконом Кирил, презвитера Нора и тяхното семейство от гр. София;

6. Реставрация на вътрешна манастирска чешма и аязмо посветено на „Св. Йоан Кръстител“, направени с дарителската помощ и труд на г-жа Илияна Кръстева, директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Брегово, и служители при училището;

7. Четири (4) броя метални манастирски портали, направени с финансовата подкрепа и съдействие на иконом Николай Митов, енорийски свещеник при храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана, и негови духовни чеда.

Манастирското ръководство во главе с Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий изказва благодарност на своите дарители и доброжелатели и им пожелава много здраве, радост, сили и духовно и социално преуспяване.

За повече снимки, посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Освещаване на чешмата, изградена с дарителството на свещ. ик. Кирил, презвитера Нора и тяхното семействоОсвещаване на чешмата, изградена с дарителството на свещ. ик. Кирил, презвитера Нора и тяхното семействоНовоосветената чешмаЧешмата, изградена с дарителството на свещ. ик. Кирил, презвитера Нора и тяхното семейство
« предишна новинаследваща новина »