ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ивановден в Плиска

08 януари 2013 22:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Ивановден в Плиска

С Божествена света литургия в храм „Св. цар Борис“ в първопрестолна Плиска започна денят, в който по църковния календар се чества паметта на св. Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, който кръстил Господ Иисус Христос. Наричан е още Предтеча.

Литургията беше отслужена от Наместник-председателя на Светия Синод Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил в съслужение с Главиницкия епископ Йоан и свещениците отец Андрей и отец Неделчо.

Сред миряните в храм „Св. цар Борис“ присъстваха народният представител Ралица Тодорова, областният управител на Шумен Димитър Александров и заместниците му Красимир Попов и Ивайло Илиев, кметът на община Каспичан Милена Недева, председателят на Общинския съвет в Каспичан Яна Ненова, кметът на град Плиска Христо Илиев.

По-късно на централния площад в града, недалеч от паметника на свети цар Борис беше отслужен водосвет и стотици местни жители и гости на Плиска си напълниха от светената вода. По стародавна традиция в града на Ивановден се състоя и хвърлянето на кръста в шадравана, който се намира на площада. Пръв успя да хване кръста във водата 11-годишният ученик Николай от Плиска, който сподели, че за първи път участва в надпреварата.

Текст: Пламен ГЕОРГИЕВ
Снимки: Богдан БОГДАНОВ
Източник: http://grada.bg

 

 

Снимки

Ивановден в Плиска11-годишният ученик Николай от Плиска пръв успя да хване кръста.
« предишна новинаследваща новина »