ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе

09 януари 2013 08:58, Русенска митрополия
Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе

На 6 януари светата ни Църква отбелязва един от най-древните си празници – празника Богоявление (Теофания). Той е установен в зората на църковната история и възпоменава едно от най-важните евангелски събития – започването на обществената проповед на Господ Иисус Христос, както и първото явяване на Светата Троица.

В този тържествен ден в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе бе отслужена празнична Василиева св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Яков и свещеници от епархията: ик. Илиян Илиев – председател на катедралния храм, архимандрит Виктор (Мутафов), ставр. ик. Минко Казаков - енорийски свещеници при катедралния храм, йеромонах Антоний – председател на храм „Св. Николай” в Русе, прот. Николай Николов – енорийски свещеник при храм „Св. Богородица” в Русе и протодякон Кирил Синев.

Храмът беше изпълнен с богомолен народ, сред които и много млади хора. Проповед произнесе прот. Николай Николов. Много вярващи взеха св. Причастие.

Тази година Богоявление се падна в неделен ден, затова се отслужи св. Василиева литургия. Според Типика тази литургия се отслужва, когато празникът се падне в неделя или понеделник.

След отпуста в храма се подредиха участниците в литията до водите на река Дунав. Изпети бяха тропарите на Великото водоосвещение. Литията излезе от храма и преминавайки през централната част на града, се насочи към реката. Пред храма в шествието се включиха представители на местната и държавна власт: кметът на Русе - Пламен Стоилов, областният управител на област Русе – Стефко Бурджиев, депутати. Те целунаха ръка на Негово Високопреосвещенство и го поздравиха за празника.

На определеното за Великия водосвет място, близо до водите на река Дунав, беше построен специален подиум, а пред него бяха строени военни формирования от Русенския гарнизон за традиционното освещаване на бойните знамена. Водосветът беше отслужен от Русенския митрополит Неофит в съслужение с Месемврийския епископ Яков и свещеници от града. Поръсени бяха знамената и военнослужещите. След това в лития всички свещенослужители се насочиха към понтон, където чакаха приготвени желаещите да хванат кръста в реките на голямата река. Тази година участниците в надпреварата бяха 17. Митрополит Неофит хвърли кръста в буйните води на реката. Победител бе 24-годишният борец от гр. Златарица Светлозар Савов, който хваща кръста в Русе за четвърти път. Той получи подаръци от митрополита, от кмета и областния управител.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Милен Бакалов и протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Богоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град РусеБогоявление и освещаване на водите на река Дунав в град Русе
« предишна новинаследваща новина »