ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ивановден в Русенска епархия

09 януари 2013 10:04, Русенска митрополия
Ивановден в Русенска епархия

На втория ден на Богоявление, 7 януари, св. Църква чества паметта на св. Йоан Кръстител (Предтеча). Това е един от най-тачените от нашия народ празници, понеже много българи носят името Иван.

В този ден Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи св. Литургия в русенския храм „Св. Възнесение”, където председател е ставр. ик. Иван Стойчев – именник. Той празнува и 35-годишнина от ръкоположението си, а на 22 януари ще навърши и 65-годишна възраст. На епархийския митрополит съслужиха храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Иван Стойчев, свещ. Георги Райков и митрополитският протодякон Кирил Синев, който на следващия ден отбелязва своята тридесетгодишнина.

Св. Литургия беше огласена от мелодичното пение на певиците при храма, които от години с усърдие помагат при светите богослужения. С красивите си изпълнения те създадоха молитвено настроение у присъстващите.

Храмът беше изпълнен с богомолци. Проповед произнесе секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов.

След отпуста обръщение към вярващите отправи Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит. Той говори за подвига на „най-великия, роден от жена” – св. Йоан Предтеча. Той поздрави и ст. ик. Иван Стойчев с именния ден и годишнините, като му пожела Бог да го дарува със здраве и сили, та и в бъдеще да бъде „Церкви и Отечеству на пользу”.

Ст. ик. Иван Стойчев благодари на митрополита от името на енорията и свещениците при нея, за оказаната им чест да посети храма и отслужи празничното богослужение. Той изрази радостта на всички да го виждат сред нас бодър, преподаващ своето благословение.

Възвестено бе „Многая лета”, изпълнено единогласно за именниците и всички празнуващи този светъл празник.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Ивановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархияИвановден в Русенска епархия
« предишна новинаследваща новина »