ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в Атина

09 януари 2013 11:46, Българска Патриаршия
Богоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в Атина

В неделната утрин на 6 януари камбаните на всички атински храмове бият тържествено и възвестяват предстоящото тържество – Богоявление е! Вярващите християни бързат към своите енорийски храмове, за да вземат участие в празничното богослужение и великото освещение на водата и така да се пренесат преди 2000 години в Израел, където в реката Йордан от св. Йоан Кръстител се е кръстил самият Господ Иисус Христос, давайки пример на всички вярващи за смирение и покаяние.

Тържествено украсен е и предоставеният на българската общност храм „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец” в гръцката столица. Богослужението се води стройно от предстоятеля архимандрит Атанасий (Султанов) при клиросното пеене на богословите Бойко Йорданов (който е и църковен настоятел при храма), Александър Ганчев и Андрей Крясков. По време на светата Литургия много вярващи приеха свето Причастие. В своята проповед отец Атанасий подчерта важността на празника Богоявление и прикани всички да вникнат в душите си, да подирят греховете си и да се покаят за тях, подобно на иудеите, които се кръщавали от Йоан за покаяние, и така да продължат с чисти души и с Бога напред своя живот и с търпение да понасят трудностите, който той им поднася.

След светата Литургия пред храма бе извършен Велик богоявленски водосвет в специално украсения за случая купел от църковната настоятелка Людмила Стойкова. (По традиция на Еладската православна църква Великият водосвет се извършва в купела за кръщение.) При пеенето на празничния тропар „Во Иордане крещающуся…” на църковнославянски и гръцки език архимандрит Атанасий потопи трикратно кръста – символ на трикратното потапяне на Господ Иисус Христос в реката Йордан, и поръси всички присъстващи. След водосвета под звуците на камбанния звън се образува литийно шествие до намиращата се наблизо река Кифисос, в чиито води светият кръст бе потопен три пъти.

След завръщането от реката архим. Атанасий благослови и раздаде на всички по парче „василопита” – традиционната за Гърция пита със скрита в нея паричка. (Този обичай в Гърция се извършва на Василовден или в дните след него, като питката с паричка се благославя и се раздава на присъстващите, а този, на когото се падне паричката, получава подарък.) Тази година паричката се падна на двегодишния Михаил Лукас (дете от смесен брак), който е редовен богомолец в българския храм. От името на църковното настоятелство отец Атанасий подари на малкия Мишо икона с лика на Божията майка.

На богослуженията присъстваха пълномощен-министър Димитър Енчев, консул Любомир Георгиев, представители на българската дипломатическа мисия в Гърция, представители на Гръцко-българското сдружение за култура и на Неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” към него во главе с председателя му д-р Благородна Филевска, маестро Александър Костадинов – ръководител на фолклорна формация „Родина”, колективен член към същото дружество, много български и гръцки граждани.

Текст: архим. Атанасий (Султанов)
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Богоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в АтинаБогоявление в БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски” в Атина
« предишна новинаследваща новина »