ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинският митрополит Дометиан отбеляза своя имен ден

10 януари 2013 19:12, Видинска митрополия
Митрополит Дометиан отбеляза своя имен ден

На 10 януари Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отбеляза своя имен ден - паметта на преподобни Дометиан, епископ Мелитински.

Почитането на светеца, покровител на Видинския митрополит, започна с отслужване на тържествена света Литургия в централния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Монтана.

Светата Литургия бе оглавена от кириарха на Видинска епархия, митрополит Дометиан. В съслужение с него бяха Величкият епископ Сионий и много духовници от епархията и гости.

Проповед върху живота на преподобни Дометиан, епископ Мелитински произнесе епископ Сионий, а след светата Евхаристия поздрав от името на всечестния клир и народ към именника отправи Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

Митрополит Дометиан благодари на своето паство за оказаната чест и признателност към него, за любовта и молитвите и благодарейки на Бога за всичко, което му е дал, благослови изпълнението на храма и епархията и пожела Божието благословение и Неговата велика милост да пребъде върху всички.

Тържеството по повод тезоименитството на митрополит Дометиан продължи с прием на високопоставени държавни, областни и общински лица, както и на културно-просветни лидери и благочестив народ. На приема всеки поднесе своето приветствие и благопожелания към Видинския митрополит Дометиан.

След прекрасните слова и топли думи митрополит Дометиан изпълнен с бащинска любов и озареност благодари на присъстващите и сподели, че не е очаквал такава любов и уважение към неговата личност. Той изказа своите чувства на благодарност, че през време на своето 25-годишно служение на Видинския епархийски престол не е чул лоша дума както по свой адрес, така и към Българската православна църква. „Това показва високото уважение и респект към всички нас“, заяви той.

След като се завърна във Видин, митрополит Дометиан посети видинската джамия на Осман Пазвантоглу, където се срещна с районния мюфтия и представители на Главно мюфтийство и ги почерпи по повод своя имен ден. Той им поднесе своите благодарности за доброто и истинско мирно съжителство във Видин, както и за добрите взаимоотношения, основаващи се на изградените традиции във Видин и региона.

Духовенството на Видинска епархия най-сърдечно поздравява своя епархийски архиерей и му пожелава много здраве и радост, както и многолетно да ръководи и управлява дадената му от Бога епархия и благочестивото изпълнение.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий и архимандрит Неофит

 

 

« предишна новинаследваща новина »