ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Софийска митрополия се провеждат избори за делегати за Патриаршеския избирателен църковен събор

13 януари 2013 15:51, Софийска митрополия
Софийска св. митрополия

Днес, 13 януари (неделя) 2013 г., в салона на Софийската св. митрополия се провежда изборът на епархийските избиратели - делегати за Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се състои на 24 февруари т.г.

Според Устава на Българската православна църква-Българска Патриаршия в избора за делегати в събора участват по шестима човека от осемте духовни околии на Софийска епархия - Софийска, Самоковска, Ихтиманска, Дупнишка, Радомирска, Кюстендилска, Трънска и Годечка (която няма архиерейски наместник). Според уставните изисквания, за да има кворум и за да се проведе изборът, трябва да присъстват две трети от избирателите - или 32-ма души.

На изборния форум присъстват 34-ма делегати от духовните околии - епархийски избиратели от Софийската епархия. Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан откри изборното събрание и обясни процедурата, по която ще се проведе изборът за делегати. Викарният епископ ръководи събранието, тъй като Наместник-председателят на Светия Синод Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е на официално посещение в Грузия.

Преди да започне изборът на епархийските делегати за Патриаршеския избирателен църковен събор, Знеполският епископ Йоан сподели пред журналисти, че няма безпокойство за днешния избор и че той ще бъде легитимен, защото е съобразен с разпорежданията на Светия Синод на БПЦ.

Текст: Весела ИГНАТОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »