ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЪОБЩЕНИЕ на Сливенска митрополия

14 януари 2013 14:56, Сливенска митрополия
Сливенска митрополия

В изпълнение на чл. 43, ал. 1 и 2 от Устава на Българската православна църква и Окръжно № 1311 от 19.12. 2012 г. на Св. Синод, в гр. Сливен на 13 януари се проведоха избори за представители на Сливенска епархия в Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се проведе на 24 февруари 2013 година.

Сутринта в катедралния храм ”Св. Димитър” Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий отслужи св. Литургия в съслужение с протосингела на митрополията архим. Калист и храмовото духовенство. На светата Литургия присъстваха десетки православни християни и епархийски избиратели от Сливенска епархия, дошли за предстоящия избор.

От 11,00 ч. в салона на митрополията се проведе епархийското събрание за избор на представителите от епархията в Патриаршеския избирателен събор. Предстоеше да се изберат 3-ма клирици и 2-ма миряни от списъка на достоизбираемите, който беше съставен от епархийския митрополит, членовете на Епархийския съвет и архиерейските наместници на 7 декември, 2012 г. и съдържа имената на 15 клирици и 8 миряни, представители на всичките духовни околии на Сливенска епархия.

От всичките 42-ма епархийски избиратели на Сливенска епархия присъстваха 35.

При стриктно спазване на процедурата, разписана в Устава на Българската православна църква, представителите от Сливенска епархия в Патриаршеския избирателен събор бяха избрани в три поредни гласувания. При първото гласуване необходимите гласове, повече от половината от присъстващите и гласували епархийски избиратели, получиха 3-ма - двама клирици и 1 мирянин. При второто гласуване никой от достоизбираемите не получи необходимите гласове. Наложи се да се проведе трето гласуване, при което бяха избрани още 1 клирик и 1 мирянин.

Така след три поредни гласувания епархийските избиратели избраха следните представители от Сливенска епархия, които ще участват в Патриаршеския избирателен църковен събор:

клирици - иконом Иван Стойков Георгиев от гр. Поморие, иконом Ромил Ангелов Негозов от гр. Айтос и иконом Николай Гинчев Клюнков от гр. Елхово;

миряни - Коста Павлов Костов от гр. Ямбол и Вълкан Янев Вълканов от гр. Сливен.

Трябва да отбележим, че събранието се проведе в спокойна обстановка при спазване изискванията на Устава на Българската православна църква и не отговаря на истината написаното в един местен сайт, че събранието се е провело при заключени врата и при дебати на висок глас.

Обстоятелството, че представителите в Патриаршеския събор от Сливенска епархия бяха избрани в три поредни гласувания, говори, че изборът се проведе свободно и демократично.

Освен избраните 5 представители в Патриаршеския избирателен събор от Сливенска епархия ще участват още: Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий и Негово Преосвещенство епископ Игнатий по право, както и архимандрит Йеротей, игумен на манастира „Св. Георги” - гр. Поморие, и монахиня игумения Минодора от манастира ”Рождество Богородично” в Кабиле, определени от Сливенския епархийски съвет.

 

 

« предишна новинаследваща новина »