ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Антоновден в Кремиковския манастир

18 януари 2013 20:15, Софийска митрополия
Антоновден в Кремиковския манастир

За трети поред път на Антоновден - 17 януари, Кремиковският манастир „Св. Георги“ празнува свой манастирски празник. В светата обител се намира единственият параклис в Софийска епархия, който е посветен на великия подвижник св. Антоний. По повод празника в параклиса, изграден в манастирската сграда през 2010 г. за богослужебните нужди през зимата, бе отслужена св. Литургия от протойерей Серафим Янев, ефимерий на манастира.

За да почетат светеца, в светата обител дойдоха християни от няколко селища. С дар, с прясно изпечени хлебни приношения те се покланяха на празничната икона и отправяха своите молитви към светеца според нуждите си. Сред присъстващите бяха основните дарители на параклиса - сем. Станислав и Пролетка Милчеви. (Той и семейството му са ктитори на параклиса от грубия строеж до закупуването на нова утвар, одежди и устройване на вътрешно благолепие.)

В края на литургията отец Серафим поздрави миряните изпълнили храма с празника на св. Антоний - велик подвижник и образец за подражание на всички монаси, поздрави монахиня Теодора, която се грижи за светата обител, и отбеляза, че в манастира вече има редовен богослужебен живот, като в празничните дни се отслужва и света Литургия.

След богослужението в параклиса присъстващите се отправиха към централната манастирска сграда, която преди стотина години е била Епархийско училище и в чието приземие наскоро бе уредено ателие за изработване на икони от ковано желязо.

Там бе отслужен водосвет, с който бе осветено новото манастирско помещение. Отец Серафим отново поздрави миряните и именниците с празника и ги запозна с предназначението на новоизграденото ателие.

С тържествено многолетствие завърши последованието, а поклонниците бяха поръсени със светена вода. Празникът продължи в манастирската трапезария, където всички бяха поканени на благословена трапеза.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Изглед на София от Кремиковския манастирИзглед от манастираПразничната иконаМонахиня ТеодораПротоирей Серафим Янев Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастирНа певницата  Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастирПротоирей Серафим Янев Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастир Антоновден в Кремиковския манастирМанастирската трапезарияКремиковският манастир
« предишна новинаследваща новина »