ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НАМАЛЕНИЯТ СЪСТАВ НА СВ. СИНОД разгледа протоколите на 11 от 15-те епархии на БПЦ-БП във връзка с ПИЦС

18 януари 2013 17:41, Българска Патриаршия

Изложение на Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, който е упълномощен от Св. Синод за говорител по подготовката на Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС). Митрополит Йосиф е и председател на Централната комисия по подготовката и провеждането на ПИЦС`2013.

~~~

Днес, 18 януари 2013 г., според заложеното в Устава на БПЦ-БП (УБПЦ-БП) и във връзка с решение на Св. Синод, неговият Намален състав разгледа постъпилите протоколи от проведените на 13 януари т.г. във всички епархии на БПЦ епархийски избори за делегати на ПИЦС.

Синодалният Намален състав с членове: Великотърновския митр. Григорий, Русенския митр. Неофит, Неврокопския митр. Натанаил и Плевенския митр. Игнатий днес заседава под ръководството на Наместник-председателя на Св. Синод - Варненския и Великопреславски митр. Кирил, и разгледа протоколите на 11 от общо 15-те епархии на БПЦ, а именно на:

- Софийска епархия

- Варненска и Великопреславска епархия

- Видинска епархия

- Врачанска епархия

- Ловчанска епархия

- Неврокопска епархия

- Плевенска епархия

- Русенска епархия

- Сливенска епархия

- Старозагорска епархия

- Българска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.

От тях вече напълно одобрени са протоколите на Софийска, Врачанска, Видинска, на САЩ, Канада и Австралия, Варненска и Великопреславска, Неврокопска, Русенска и Ловчанска епархии.

Намаленият състав на Св. Синод реши, че до понеделник, 21 януари, когато започват заседанията на Пълния му състав, Сливенска, Старозагорска и Плевенска епархии съгласно методическите указания на Св. Синод, разпратени до митрополиите преди епархийските избори на 13 януари, трябва да отстранят пропуските в техните протоколи, след което и те ще бъдат приети.

Намаленият състав на Св. Синод не разгледа протоколите на:

- Българска източноправославна епархия в Западна и Средна Европа (защото нейният протокол подлежи на доуточняване);

- Великотърновска епархия (защото следва да бъдат нанесени корекции в адресирането на кореспонденцията);

- Пловдивска епархия (защото следва да бъдат нанесени корекции в адресирането на кореспонденцията);

- Доростолска епархия (защото нейният протокол ще бъде донесен в София в понеделник, 21.01).

От постъпилите протоколи става още ясно, че митрополитите, които са упълномощили своите викарии да проведат епархийските избори за делегати на ПИЦС, са наместникът за Софийска епархия Варненски и Великопреславски Кирил, Врачанският Калиник, Видинският Дометиан, Варненският и Великопреславски Кирил (за Варненска и Великопреславска епархия) и на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

Всички епархии са имали кворум по време на своите избори за делегати. С най-голям кворум се отличава Плевенска епархия. Самите патриаршески избиратели са били избрани съответно: в Русенска, Плевенска, Старозагорска и Ловчанска епархии – на 1-ви тур; във Врачанска, Сливенска, Видинска, Варненска и Великопреславска, на САЩ, Канада и Австралия и Неврокопска епархии – на 3-ти тур; а в Софийска епархия – на 4-ти тур.

До този момент Св. Синод е одобрил 60 от епархийските патриаршески избиратели, от които 36 са клирици и 24 са миряни.

Намаленият състав на Св. Синод също така разгледа Отвореното писмо, подписано от ик. Петър Стоименов – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, ик. Александър Георгиев – епархийски съветник за Софийска епархия, ик. Дамян Делов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, и г-н Емил Милов – епархийски съветник за Софийска епархия, в което се казва, че проведените избори за Софийски патриаршески избиратели са в „нарушение на методическите указания за организирането и провеждането на изборите”. Св. Синод в Намален състав остави без последствие това писмо, намирайки го за неоснователно, тъй като то не отговаря на чл. 43, ал.3 от УБПЦ-БП, където се казва, че „мотивирани жалби от избиратели до митрополита за нередовност в избора се подават в тридневен срок от неговото провеждане”, но ик. Петър Стоименов и ик. Дамян Делов като епархийски избиратели са се отказали от участие в епархийския избор, а ик. Александър и г-н Милов не са и били епархийски избиратели. Същият мотив на Св. Синод - за оставяне без последствия - е относим и към Жалбата на ик. Петър Стоименов.

Намаленият състав на Св. Синод намери, че списъкът с имената на достоизбираемите за Софийска епархия, от които трябваше да бъдат избрани делегати за ПИЦС, е бил съставен правилно и съгласно чл. 44, ал. 2 от УБПЦ-БП.

Намаленият състав на Св. Синод очаква в понеделник, 21 януари т.г., всички неодобрени все още преписки да бъдат представени в изряден вид. Тогава Пълният състав на Св. Синод ще приключи работата по одобрението на изборната документация и ще одобри имената на монасите и монахините, които ще бъдат предложени за патриаршески избиратели от отделните митрополии. Св. Синод ще определи и имената на останалите участници в патриаршеския избор – представители на трите ставропигиални манастири – Рилски, Бачковски и Троянски, както и на двете духовни семинарии – Софийска и Пловдивска.

Разговора с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф проведе Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »