ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 8 януари излезе от печат брой 1 на официоза на БПЦ „Църковен вестник” за 2013 г.

15 януари 2013 19:54, Българска Патриаршия
Брой 1/2013 г. на "Църковен вестник"

„Щастлива и благословена 2013 година!” - с това пожелание екипът на „Църковен вестник” издаде своя бр. 1 за 2013 година. В него като водещи материали са отразени празничната св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски” на 1 януари и традиционният благодарствен молебен за благоденствието на българския народ, оглавени тази година от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф; и пристигането на чудотворната икона „Пресвета Богородица - Геронтиса” в страната ни. Материалите ще откриете съответно на стр. 1-3 и 1-8.

Тук ще прочетете и благословението за Новата година на митрополит Йосиф и историята на Чудотворната икона.

По повод посещението на наша официална църковна делегация (13-15.І) за юбилейните празненства на Грузинския католикос-патриарх Илия ІІ, започваме едно поклонническо пътуване в тази страна, чийто народ приема християнската вяра още през ІV в., една от най-старите патриаршии и земя на много просияли в святост Божии угодници. Материала „Грузия - свята и непозната” на ик. Павел Гърбов ще откриете под рубриката „Православието по света” на стр. 1-6.

Актуалните теми в броя този път са две: продължението на статията на Анелия Павлова „Детските играчки - морално предизвикателство” (стр. 7) и „Духовната криза на ценностите и религиозно-нравственото възпитание на децата” с автор преподавателя по християнска нравственост в Богословския факултет на Софийския университет доц. Константин Нушев.

В своята статия доц. Нушев очертава сериозните етични въпроси и педагогически предизвикателства, които поставят пред нас духовната криза на нравствените ценности и кризата на обществения морал, в която се намира съвременното българско общество. Преподавателят разглежда и проблема за религиозно-нравственото възпитание на подрастващите и духовното им формиране като съзнателни, свободни и отговорни личности в контекста на тази криза. Статията, в която авторът изтъква и фундаменталната различност между основните течения в съвременната секуларна етика и християнската етика и с какво още може да помогне религията в преодоляването на конфликтите в нашето съвремие, четете на стр. 1-4,5.

Темата за кризата на ценностите и пътищата за нейното преодоляване се допълва от статията „Къде е изходът” на свещ. М. Менствов. Статията шокира със своята актуалност, при все че е написана преди близо един век, през далечната 1919 година. (стр. 4-5)

Месецът, който започва с честването на св. Василий Велики (1.І) и завършва с отбелязването на паметта му заедно със св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст на празника Св. Три светители (30. І), започваме с публикуването на откъси от писма на светителя в рубриката „Гласът на светите отци”. (стр. 5)

В броя намериха място и няколко новини от повсеместното отбелязване на Йордановден, както и други събития от живота на Църквата. (стр. 2-3)

Напомняме на нашите читатели, че все още не е късно да се абонират за "Църковен вестник" за 2013 г. Цената за годишен абонамент е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

"Църковен вестник" се разпространява и в православните храмове, както и в църковните магазини.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »