ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм „Св. Атанасий Велики” – старата митрополитска църква на 175 години

18 януари 2013 20:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмовата икона на св. Атанасий

Вечерната служба, с която започна честването на 175-годишнината на храм „Св. Атанасий”, събра много гости, свещеници и миряни за достойния празник. Свещенослужителите Дончо Александров, Теодор Стойчев, Ясен Шинев, църковното настоятелство, християните от енорията подготвиха всичко за празника. Свещеноиконом Дончо Александров след вечернята произнесе слово за светия живот на св. Атанасий Велики.

По благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил св. Божествена литургия беше отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. Митрополия, в съслужение със свещеници от епархията. Гости на тържествата са и монахините от Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. Въпреки работния ден храмът беше пълен с богомолци, които искаха да почетат светеца и да измолят покровителството му.

Архимандрит Антим благодари за поканата и благословението да служи на този празник и преподаде на всички благословението на митрополит Кирил. Разказа житието на св. Атанасий и призова да му подражаваме. Подчерта, че макар в природата да има вода в трите агрегатни състояния, пием само от тази, която е в течно. Така в храма е живата вода, от която пием винаги, когато сме наистина жадни. Поздрави всички с празника и след това отслужи водосвет и отчете рибния корбан, който беше раздаден на миряните.

Празникът продължи в залата на Военноморския клуб с празничен концерт - среща на поколенията, под наслов „Воспойте Богу”, с участието на Детски хор „Ангели”, Камерен хор при храм ”Св. Атанасий” и Хор на моряците-ветерани „Христо Манолов”.

На 19. 01. 2013 г. от 18, 00 ч. в галерия „Тереза” (ул. “Цар Иван Шишман“ № 13) ще се открие изложба на икони, рисувани от монахините от Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий” край град Вършец. Изложбата е посветена на 175-годишнината на храм ”Св. Атанасий”.

+++

Малко от историята на храм „Св. Атанасий”.

Преди 175 години в град Варна, на 6 декември 1828 г., започва да бие камбаната за първи път, след почти четири века от завладяването на Варна от османско владичество... Тази камбана била поставена от руснаците по време на Руско-турската война 1828-1829 г.

Храм “Св. Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид е построен през 1838 г. на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Това се разбира и от мраморната плоча, поставена над входната храмова врата, със следния надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август”. Изгорялата църква е била по-малка, подобна на сегашния старинен храм ”Св. Успение Богородично” (известен сред варненци като Малката Богородица).

За древността на старата църква, посветена на св. Атанасий намираме сведение и от руския офицер Должников. Той пребивавал във Варна през 1828-1829 г. и с помощта на варненския гръцки митрополит Филотей събира данни, които са изключително ценни. Те са публикувани в списание “Отечественые записки” през 1829 г. Основаването на съборната църква ”Св. Атанасий”, в която живее митрополитът, руският офицер отнася към XVII век.

През 1920 г. Варненският и Преславски митрополит Симеон благославя и разрешава в църквата да служат руски свещеници и да обгрижват руската общност, емигрирала във Варна след революцията през 1918 г. С течение на годините руската общност намалява и става все по-трудно обгрижването на този голям храм.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1. 01. 1939 г. храм “Св. Атанасий” в град Варна се иззема от руската община. От този момент храмът става енорийски и започва да се обгрижва от българско духовенство. От тогава и до днес (с изключение на годините, когато храмът беше галерия) църквата е била средище на духовност и реален енорийски живот.

С министерско постановление №1915 от 10. 10. 1961 г. храм “Св. Атанасий” преминава към Народния музей, отдел “Възраждане”. На последната света Литургия в храма християните не сдържат сълзите си. Неслучайно текстът, който се чете от Евангелието в тази неделя, е за Наинската вдовица, която Господ Иисус Христос утешава с думите: ”Не плачи”. Тези думи са били едно предзнаменование, че в този храм църковният живот отново ще възкръсне. С Министерска заповед №92-00-0026 от 9.07.1991 г. храм ”Св. Атанасий” е върнат на Варненска и Преславска митрополия. След тридесетгодишно прекъсване Варненският и Преславски митрополит Кирил извършва чина на обновлението и отслужва първата света Литургия. Така се възобновяват богослуженията в храма.

В резултат на неуморните грижи и усилия на църковното настоятелство и енориашите, се стига до деня, в който храм “Св. Атанасий” посреща своята 175-годишнина с живост и действеност на църковния живот, които го издигат като твърдина на православния дух във Варненска и Великопреславска епархия.

Текст и снимки: Мария Стойкова, Петко Колев, Явор Георгиев
Използвани са и материали от сайта на храма: http://www.sv-atanasii-varna.org

 

 

Снимки

Храм „Св. Атанасий Велики” –  старата митрополитска църква на 175 годиниВечерната службаВечерната службаВечерната службаВечерната службаВечерната службаВечерната службаСвещеноиконом Дончо АлександровБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияАрхимандрит АнтимБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияБожествена света литургияВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеВодоосвещениеХрам „Св. Атанасий Велики” – старата митрополитска църква на 175 години
« предишна новинаследваща новина »