ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Антоновден – ден на етническа толерантност в с. Антоново

19 януари 2013 18:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Антоновден – ден на етническа толерантност в с. Антоново

След Освобождението на България от турско робство днешният град Антоново е съществувал като село Яйла кьой. С Указ 182/12.03.1883 г. село Яйла кьой е включено в състава на Дуванларската (Ястеребинската) община, Кесаревска околия, Търновски окръг. С министерска заповед № 2820 от 14.08.1934 г. селото е преименувано на Поляне. С Указ 949 от 08.12.1949 г. село Поляне е преименувано в село Антоново. През 1964 г. Антоново е признато за село от градски тип с Указ 546, а на 17.09.1974 г. с Указ 1942 село Антоново е обявено за град.

Това е кратка историческа справка за това малко градче, станало модел за етническа толерантност. Статистиката сочи, че там има разнообразна общност. Българите са 2768, турците – 3869, а ромите – 898 жители. Но каквото и да показват цифрите, всички жители заедно се борят с трудностите и заедно посрещат доброто, заедно мечтаят и заедно творят.

През 2004 г. с решение на Общинския съвет 17 януари е обявен за Празник на община Антоново и Ден на религиозната толерантност. Защото 17 януари е денят на св. Антоний Велики.

В храм „Света Троица” празнична света Литургия отслужи Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан – викарий на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение с йерей Антоний (Красимир) Андонов – председател на храма. Епископ Йоан припомни житието на св. Антоний, поздрави миряните и църковните настоятели.

Празникът продължи в читалище „Христо Ботев”. Кметът на града Танер Али поздрави гостите – генералния консул на Русия в гр. Русе г-н Владимир Клименов, зам.-областния управител на обл. Търговище г-жа Елка Станчева, зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед. Както и Контролния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, чийто председател е кметът Танер Али, който има заседание в празничния за Антоново ден.

Отслужен бе и тържествен водосвет от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, в съслужение с архиерейския наместник на Търговищка духовна околия - ставрофорен иконом Славчо Проданов, йерей Антоний – енорийски свещеник. В проповедта си Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан поздрави всички с празника: „Като освещаваме на Антоновден вода за поръсване, нека отправим молитва към Бога и като благодарим за великите Му към нас благодеяния, да изпросим мир, здраве и благоденствие на нашия народ, и за славата и светлата бъднина на нашето отечество България!”

Молитва за здраве отправиха зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед и Енвер Яков – районен мюфтия. Бяха дадени и два коча курбан.

Трио „Тенорите” зарадва присъстващите с великолепните си изпълнения.

Кметът на община Антоново г-н Танер Али с всички присъстващи поднесе венец на паметника на Антон Кръстев – местен герой, на когото е кръстен градът.

И още веднъж си припомнихме думите на св. Антоний: "Огледай хората около себе си и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си... Бог е създал душата свободна и самовластна; тя е свободна да постъпи така, както иска – добре или лошо".

 

 

Текст: г-жа Валентина Проданова
Снимки: Веселин Веселинов

 

 

Снимки

Антоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. АнтоновоАнтоновден – ден на етническа толерантност в с. Антоново
« предишна новинаследваща новина »