ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всички 28 енории от епархията на САЩ, Канада и Австралия участваха в определянето на патриаршески избиратели

19 януари 2013 23:51, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
Епархийската катедрала "Св. св. Кирил и Методий", Ню Йорк

Одобреният от Св. Синод на БПЦ-БП устав на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия предвижда следното: когато дойде време да се избира Български патриарх (или напр. нов епархийски митрополит), в Ню Йорк пристигат представители от всички енории на епархията.

Твърде радостно е, че на 13 януари 2013 г. в епархийския избор за делегати, които да се включат в Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС) на 24 февруари т.г. в София, всички 28 енории на нашата епархия излъчиха свой представител. В Ню Йорк пристигнаха представители включително от Австралия и от Канада.

На същия ден, 13 януари, в епархийската катедрала „Св. св. Кирил и Методий” в Ню Йорк енорийските пратеници заедно участваха в св. Литургия. Пак тогава Мирован Герасимович бе ръкоположен за дякон, а на 14 януари - и за свещеник в същата катедрала, от което радостта ни е още по-пълна.

Радостни сме, че по време на епархийския избор за делегати в ПИЦС се чу гласът на всички участвали в избора. За ПИЦС избраните от тях делегати на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, които Намаленият състав на Св. Синод одобри на своето заседание от 18 януари т.г., са следните:

- ик. Петър Тотев – служащ в епархийската катедрала „Св. св. Кирил и Методий”, Ню Йорк;

- прот. Грую Цонков – епархийски съветник;

- прот. Патрик Тишел – служащ в храм „Св. Възкресение”, Бостън;

- д-р Атанас Пумпалов – епархийски касиер-счетоводител;

- д-р Михаил Николов – председател на църковното настоятелство на храм „Св. София”, Чикаго.

Всичко в епархийския избор на горепосочените делегати е преминало изрядно. Методическите указания на Св. Синод са изпълнени.

За всички нас това е изключителен момент! Защото от 41 години за пръв път имаме епархийски избор, подготвящ от своя страна и предстоящото участие на епархията ни в избора на Български патриарх! (Досегашните епископи и управляващи на епархията са били назначавани от Св. Синод, а сега нашите духовни чеда можаха да гласуват за своите представители на наближаващия събор в София, поради което през тези дни всички изпитват особено вълнение.)

Въодушевлението на самите делегати, определени да участват в патриаршеския избор е още по-голямо. Предстои им да дадат гласа си за своя патриарх. Така се чувства и прот. Патрик Тишел, който е наш клирик-американец, който разбира български, обича БПЦ и България, и заедно с другите четирима патриаршески избиратели не крие изключителната си радост, че след 1 месец ще пристигне в София и ще бъде сред тези, които ще дадат своя глас за новия първопредстоятел на светата ни Църква. Вълнението ни е особено голямо и във връзка с това, че предстои да се избере приемник на многообичания наш приснопаметен патриарх Максим, за когото молитвата в нашата епархия винаги е била много топла и силна, а цялото епархийско изпълнение винаги усещаше и с благодарност приемаше искреното внимание и архипастирската грижа на блаженопочившия ни Светейши патриарх Максим.

Всички живеем с радостта от предстоящото ни събиране в България за това историческо събитие – избора на нов Български патриарх!

С нами Бог!

На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

 

 

« предишна новинаследваща новина »