ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”

19 януари 2013 17:02, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”

Храм „Св. Атанасий” - древната митрополитска църква, отбелязва тази година 175 години от построяването си в този вид. Храмът е разположен в близост до Варненския залив върху римски терасни площадки. Намираща се върху историческите пластове на стария Одесос - днес град Варна - морската столица на България. През всичките тези години храм „Св. Атанасий” се е утвърдил като значим християнски православен център.

По повод годишнината във Военноморския клуб на гр. Варна се състоя тържествен концерт, на който присъстваха множество зрители християни - миряни и гости. Организатор на концерта бе църковното настоятелство при празнуващия храм.

Програмата включваше изпълнения на детския православен хор „Ангели”, който изпълни „Молитва”, по текст на Ив. Вазов, „Богородице Дево”, „Рождество е” (старинна българска песен), „Великден” по текст на игумения В. Друмева и музика на Н. Николаев, „Роден дом” с текст на игумения В. Друмева и музика на свещ. Ал. Лашков.

Последва изпълнение на Дамски камерен хор при храма „Св. Атанасий”, който изпълни тропара на св. Атанасий, „Молитва Твоею” музика - Архангелски, солистка - Йорданка Димитрова, „Хвалите имя Господне”, музика - Д. Христов, солист - Л. Григоров, „Богородице Дево”, музика - П. Динев, „Отче наш”, солист - Ев. Леков, „Свети Боже”, музика - свещ. Кирил Попов, „Блажен муж”, музика Любимов, солист - Л. Григоров.

Мъжки хор при моряците ветерани „Христо Манолов” с диригент офицера от резерва капитан ІІ ранг Димитър Димитров, хор-майстор Евгения Григорова, на рояла - Иво Бонин, изпълниха „Господи помилуй”, „Радуйтеся, людие”, „Сугуба ектения”, солист - Славчо Сакалов, „Тебе поем”, автор Хр. Манолов, „Разбойника благоразумнаго”, музика П. Динев, солист Л. Григоров, „Взиде Бог”, музика Степан Дехтерьов.

Слово в края на концерта произнесе председателят на храмовото настоятелство протойерей Дончо Александров. Той каза: „Отци, братя и сестри, 175 години от построяването на храм „Св. Атанасий” в този си вид. Безспорно една сериозна годишнина, която ние трябва да отбележим. Защото храмът на св. Атанасий е не само една архитектурна перла във Варна, но преди всичко е перла със своя духовен живот. Св. ап. Павел казва: „За всичко благодарете”. Какво по-хубаво от това да благодарим с онова, което Бог ни е дал. С дарбите, които ни е дал. Да възпеем Бога. Да славим Бога. И да дадем онова от себе си, което не е наше. А което сме получили от Него. За Негова слава. И по този начин ние тази вечер изказваме своята благодарност не само на Бога, а и на онези, които преди 175 години активно участваха в строежа, в съзиждането на този Божий дом. Отдаваме почит и благодарност на онези, които са служили в този храм. На онези, които са пели в този храм, на онези, които са се трудили, на онези, които са се молили, на онези, които са го посещавали и поддържали. 175 години във вечността са като една прашинка. Но за нас, които живеем тук на земята, е една сериозна годишнина. Изкуството доближава до Бога. И аз вярвам, че тази вечер, чрез песнопенията на малките „Ангели”, на църковния хор при храм „Св. Атанасий”, на хора на моряците ветерани „Христо Манолов”, допринесоха още повече да се доближим до Бога, освен да отбележим и тази годишнина.

На всички, които отделихте ценно време да дойдете в тази зимна вечер, да послушате, да съпреживеете църковната музика и песнопения, сърдечно благодаря! Нека Бог да помага на всички вас! По молитвите на св. Атанасий, който е верен закрилник на нашия град, всеки да получи онова, което му е необходимо. Това е само началото на честванията през тази година. Ще има още много концерти, ще има много изложби, ще има много изяви, прояви, беседи, които ще ни дадат възможност да се доближим до вярата. Ще ни дадат възможност да отдадем почит на онези, които живяха преди нас. И на този храм, както казах, който стои като една перла в короната на морската ни столица. Разбира се, благодарността ще я изкажа и чрез материални предмети на децата, на дамския хор, по-късно на моряците ветерани, които лично ще поздравя, всеки един от тях. Но тук имаме честта, наши гости да бъдат Негово високопреподобие архимандрит Антим, който е протосингел на Видинска митрополия, който днес възглави тържествената, празнична служба в храм „Св. Атанасий”. Както и сестринството на Клисурския манастир при град Вършец. Те ще представят своята изложба с икони. Искам да дам думата на Негово високопреподобие отец Антим да ни поздрави и да каже няколко слова”.

Приветствие към присъстващите произнесе и Негово високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия, гост на тържествата, който каза: „Боголюбиви отци, скъпи участници в днешния прекрасен концерт! Вие просто ни затрогнахте до дълбините на нашата душа. Възлюбени в Господа, братя и сестри! След тези прекрасни думи, които каза отец Дончо, на мен остава да изкажа благодарност към Бога, Който пообогати този ден и твърде много ни ощастливи, че имахме възможността да пребъдваме на молитва, където с песенни венцехваления да възпеем паметта на св. Атанасий. Да честваме голямата годишнина – 175-а на храма. Като искам да напомня, че преди осем-девет години, когато съм посещавал този храм, неговото състояние, разбира се, не беше толкова цветущо. Но когато сега човек влезе в храма, може да си даде сметка с каква любов, с какво усърдие, с каква ревност се грижат свещенството при храма, църковното настоятелство, благодарение на вас, разбира се, които давате своята лепта за светинята. Но какво да кажем за живата Църква, която сте вие, всички вие. Вие сте живите камъни, без които това здание Божествено не може да се издига. И както една сграда не може без нито един свой елемент, защото тя ще бъде малко или много отслабена, без нито една градивна своя съставна единица, така и Църквата не може без вашата молитва, без вашата подкрепа, без вашата преданост. Вашите предци са доказали своята преданост и упование в Христовата Църква, след като са оставили такива незаличими дири от своя живот и пребиваване тук на земята, такива духовни светилници, какъвто е храмът „Св. Атанасий”. Нека по молитвите на този велик поборник и защитник на светата православната вяра да преуспявате в духовния живот. Защото аз, когато виждам това голямо множество народ, се сещам и за някои други места, кътчета на България, където има също има хубави храмове на „Св. Атанасий”. Сетих се за един планински храм. За едно село, почти обезлюдяло. Където едва ли има кой свещица да припали. Но нека, разбира се, да не допускаме запустението нито в нашите храмове, нито в нашите души. Бъдете живи и здрави! Нисък поклон на всички тези, които възпълниха душите ни с голяма духовна радост. И с такива слова възпяваха Бога, с които ние също, свещенослужителите, тръпнем, когато произнасяме пред светия престол. И нека да помнят, че тези, които тук на земята възпят Бога, те се уподобяват на светите ангели, които на небесата имат това единствено послушание да пеят на Бога. Бъдете живи и здрави! И усърдствайте! Честит празник! Спокойна и благословена празнична вечер на всички. Амин”.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”Концерт по случай 175 годишен юбилей на храм „Св. Атанасий”
« предишна новинаследваща новина »