ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. патриарх Евтимий Търновски в София

20 януари 2013 19:19, Софийска митрополия
Храм "Св. Седмочисленици"

На 20 януари, когато честваме паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски, по традиция бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“.

Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митроплит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски митрополитски престол.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха Техни Преосвещенства: Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Деволски еп. Теодосий, Тивериополски еп. Тихон, Левкийски еп. Павел и Маркианополски еп. Константин. С тях съслужиха още: архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, храмовото духовенство с предстоятеля ставроф. ик. Николай Коцев, предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители.

Християни от цяла София се събраха в храма, за да почетат в този ден светия патриарх, който в трудни за българите времена е бил неуморен застъпник за нашия български православен народ и готов да положи и душата си за своите духовни овци. Сред присъстващите в църквата бяха голяма част от преподавателите и възпитателите на Софийската духовна семинария, заедно със свои възпитаници.

Със слово за духовното наследство, завещано ни от светия Български патриарх Евтимий, което трябва да пазим и почитаме, се обърна Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Той благопожела на всички празнуващи - да придобием Св. Дух, за да се наредим сред победителите като надмогваме своите немощи чрез Божията благодат и като растем в Христа от сила в по-голяма духовна сила.

След като бе раздадена анафората, по утвърдена вече традиция духовниците, семинаристите и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше верните Евтимиеви чеда, които начело с иконата на светеца-патриарх преминаха по улица "Граф Игнатиев", за да извършат молебен и да положат цветя пред паметника на великия български първойерарх.

В шествието се включиха представители на Софийска община, културни и обществени дейци. Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя от софийското църковно изпълнение и от район “Средец”.

Паметникът на св. Евтимий в центъра на столицата е изработен от скулптора проф. Марко Марков и е поставен през 1939 година. През 90-те години в София е сформирано Православното християнско младежко движение “Св. Патриарх Евтимий Търновски”, в което участват главно студенти богослови. По тяхна инициатива се въвежда традицията на 20 януари, след св. Литургия, от храм “Св. Седмочисленици” да тръгва литийно шествие до паметника на светителя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияВарненски и Великопреславски митрополит КирилПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияВарненски и Великопреславски митрополит КирилПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияВарненски и Великопреславски митрополит КирилПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий Търновски в СофияПаметникът на св. Евтимий Търновски
« предишна новинаследваща новина »