ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен патриарх Максим

21 януари 2013 17:40, Софийска митрополия
Панихида за блаженопочиналия патриарх Максим

В деня на св. Максим Изповедник - покровителя на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за починалия първойерарх на Българската църква.

Архиерейската литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Тоско Казакин, ставроф. ик. Антон Вълчанов, протойерей Николай Цурев, протойерей Лазар Георгиев, митрополитският дякон Иван Петков и дякон д-р Петър Симеонов.

Молитвено участие взеха служители на Софийската св. митрополия и Светия Синод, сред които началникът на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, най-близките помощници на патриарха и мнозина християни.

По време на свещеническото причащение проповед за св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит произнесе софийският викарий Знеполски еп. Йоан. В края на богослужбата в центъра на храма софийското духовенство отслужи панихида за новопреставления Български патриарх, от чиято кончина се навършват три месеца.

Със свещ в ръка, със скръб и сълзи на очи всички заедно отпяваха умилителните и траурни песнопения и отново си припомниха бащинската загриженост, ведрата усмивка и излъчващата спокойствие осанка на мъдрия ни първойерарх, който толкова обичаше митрополитската катедрала.

В края на панихидата с топло, прочувствено и емоционално слово за патриарх Максим към присъстващите се обърна еп. Йоан.

„Бог да му упокои душата!“ - каза епископът, а на нинездравстващия Русенски митрополит Неофит, който днес чества своя имен ден, благопожела преди всичко здраве и благопреуспяване във високото му и отговорно служение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празничната иконаЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗнеполски еп. ЙоанЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимМитрополитският дякон Иван ПетковЗаупокойна литургия и панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗнеполски еп. ЙоанПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимГ-н Теодор АтанасовПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимЗнеполски еп. ЙоанПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимАнула Христова, проф. Стефан ХърковПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимПанихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх МаксимКатедралният храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »