ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в с. Медковец

21 януари 2013 17:37, Видинска митрополия
Празник в с. Медковец

На 21 януари - ден, в който почитаме паметта на преподобни Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, в енорийския храм „Св. Петка Търновска“, с. Медковец, Ломска духовна околия, се състоя духовно тържество, което възрадва жителите и гостите на ломското село.

Празникът бе организиран от йеромонах Максим, енорийски свещеник при храма, който на този ден отбеляза своя патрон - имен ден, както и от архимандрит Неофит, брат на Раковишката света обител „Света Троица“, отбелязващ също своя имен ден.

Духовното тържество започна с донасянето с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан икона на св. Богородица – "Всецарица", която остана през целия ден за поклонение. Тя събра множество християни, дошли да се поклонят и изпросят благословение и милост от Бога чрез ходатайството на Божията Майка. Тържеството продължи с отслужването на света Литургия, оглавена от архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир.

В богослужението взеха участие архимандрит Поликарп, архимандрит Неофит, архимандрит Самуил, йеромонах Максим и свещеник Патрачко Митракиев, свещеник от с. Сливовик. Пред светата икона "Св. Богородица – Всецарица" протойерей Петър Христов помазваше за здраве и спасение благочестивия народ.

След богослужението приветствие към вярващите и именниците произнесе архимандрит Антим, който благодари за топлото гостоприемство и поздрави именниците, като им пожела здраве, сили и духовно преуспяване.

За благословение на вярващите, почели празника на св. Максим Изповедник и св. мчк Неофит, бе благословена и раздадена празнична гозба, подготвена от щедри дарители и спомоществователи на духовния живот на епархията.

На празничната трапеза приветствено слово произнесе архимандрит Поликарп, който призова отците Неофит и Максим да вървят достойно по пътя на своите небесни покровители и да възрастват в Христовата любов, която грееше в сърцата на техните патрони.

Приветствие към отците отправиха и г-н Ивайло Иванов, кмет на община Лом, както и кметът на с. Медковец и други кметове и приятели, дошли да почетат духовните отци.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Веселка Тодорова

 

 

« предишна новинаследваща новина »