ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина о. Панайот Памуков (обновено)

21 януари 2013 17:45, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
о. Панайот Памуков на юбилейното тържество

На 18 януари 2013 г. на 87-годишна възраст се престави в Господа високоблагоговейният ставроф. свещеноиконом о. Панайот Памуков.

След 24 години служба като енорийски свещеник в България, о. Памуков на 14 септември 1968 г. стана енорийски свещеник на Македоно-българската източноправославна църква „Св. Климент Охридски” в Диърборн (Детройт, щата Мичиган, САЩ). Той продължи да служи там до 1 ноември 1999 г. Като пенсионер той остана да изпълнява длъжността си до 2008 г. включително.

Пишещият тези редове като епархийски архиерей беше участник в тържеството по случай 50-годишнината от свещеническото му служение. На службата в най-голямата ни епархийска църква се бяха събрали над 600 души да отбележат 50-годишния юбилей от венчанието на о. Панайот и попадия Силвия Памукови, както и на половинвековния му юбилей като свещенослужител. Негово Светейшество Българският патриарх Максим (Бог да го прости!) и Св. Синод на БПЦ наградиха тогава о. Памуков със специално поздравление и ордена на майката БПЦ „Св. Климент Охридски" - златен.

На тържествения обяд след св. Литургия над 20 оратори всеки в свой стил отбелязахме величието на святото пастирско служение, плодоносно приложено на дело от о. Панайот. Всички се радваха, че Бог бе милостив, задето Св. Синод на БПЦ се бе откликнал на искането на църковното настоятелство и им бе изпратил такъв духовен наставник!

„Каква щеше да бъде голямата ни църква без многообичния ни отец Памуков? – Може би празен дом...” – каза Майк Илич, голям дарител на храма и един от първите труженици по построяването му, посрещнал о. Панайот като председател на църковното настоятелство. „Отец Памуков е утешител и на нас – свещениците” – каза о. Николай Леолин, председател на свещеническия съюз в петмилионния Детройт. „Никога досега не съм служил с такъв архиерей и с такъв свещеник, както днес в "Св. Климент Охридски". Бъдете благословени!” - каза о. Димитриос Кавадас от Гръцката Архиепископия в Северна Америка.

Със сълзи на очи изслушахме, когато възрастна баба с бастун, подкрепяна отстрани, застана пред микрофона и рече на о. Панайот: „Отче, благодаря ти за всичко, що правеше за мен, за фамилията ни, както и за всички стари, болни и в беда. Бог да ви благослови с попадийката! Ти сите ни зовеш по имена, знаеш ни домовете, познаваш ни живота, откликваш се на всяка покана начаса”.

„Бог да те благославя и занапред, отче Панайоте!” – казваха всички.

С Божието благословение о. Панайот е отслужил ок. 3300 св. Литругии, 570 венчавки, 1350 кръщенки и 1000 погребения, с казани за всеки отделен случай духовни слова.

По време на юбилейното тържество о. Панайот отговори на всички: „Ние нямаме тук близки и сродници. Вие сте нашите братя и сестри, нашите братовчеди и приятели. Вие сте всичко за нас!”

Отец Панайот беше дълги години и епархийски съветник. Затова, с преизпълнено сърце, от името на клира и православното изпълнение на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия благодаря най-сърдечно на о. Панайот и на попадия Силвия Памукови за благодатното и дългогодишно служение на светата ни Църква и на Божия народ.

Изказваме най-искрени съболезнования на сина му Николай и на дъщеря му Христина със семейството й, на о. Славчо и попадия Севастияна Паневи, на църковното настоятелство, църковния борд, както и на всички наши енориаши.

Опелото на о. Панайот се състоя днес, 21 януари, в храм „Св. Климент Охридски”, а погребението му ще бъде утре, 22 януари, в Детройт.

Вечна памет на о. Панайот!

Бог да го помилва!

На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

 

 

« предишна новинаследваща новина »