ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излиза от печат брой 2 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

23 януари 2013 11:29, Българска Патриаршия
Брой 2/2013 на "Църковен вестник"

Един брой, който събитията от църковния ни живот очертаха като брой на юбилеите.

Осемдесет годишнината от рождението и 35 години от интронизацията на Негово Светейшество католикос-патриарха на Грузия Илия ІІ стана повод за официално посещение в Грузия на българска църковна делегация, за празненствата от 13 до 15 януари. Обзорен материал, проследяващ това пътуване, публикуваме на стр. 1-2.

Темата се допълва от продължението на поклонническото пътуване в Грузия, в което ни поведе ик. Павел Гърбов с материала „Грузия – свята и непозната”. Ще го намерите под рубриката „Православието по света” на стр. 6.

Две обширни статии за приснопаметния Доростолски митрополит Иларион ни припомнят бележития архиерей по повод 100-годишнината от рождението му. Авторите, доц. Ивона Карачорова - племенница на митрополит Иларион, и архим. Дионисий - негово духовно чедо, ни разкриват архиерея такъв, какъвто са го видели най-близките му хора и какъвто ще остане в паметта на всички, докоснали се до личността му. Материала „Живот отдаден на вярата, Църквата и Родината” можете да прочетете на стр. 1-3, а „Носителят на светлината” – на стр. 4-5.

Друг юбилей, който нашата църковна общественост отбеляза, бе 70-годишнината от рождението на бележития църковен диригент доц. Димитър Димитров, 35 години като диригент на патриаршеския катедрален хор “Св. Александър Невски” и 45 години - на камерния ансамбъл “Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния”. Статията за състоялия се по този повод грандиозен Юбилеен концерт на 21 януари в зала “България” и за забележителния творчески път на маестро Димитров ще откриете под заглавие „Творчески път - обединил в едно музика и духовност” на стр. 8.

В рубриката "Гласът на светите отци" продължаваме публикуването на откъси от писма на св. Василий Велики. (Стр. 5)

Броят се допълва от два авторски материала на приснопаметния Доростолски митрополит Иларион. Единият, който ще ни запознае с православната традиция при градеж и освещаване на нов дом, публикуваме под рубрика „Азбука на православието” (стр. 7), а другия, в рубрика „Календар”, ще ни запознае с обичаите свързани с по-значимите празници през следващия период – 1-15 февруари.

Напомняме на нашите читатели, че все още не е късно да се абонират за "Църковен вестник" за 2013 г. Цената за годишен абонамент е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

"Църковен вестник" се разпространява и в православните храмове, както и в църковните магазини.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »