ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУ

23 януари 2013 14:03, Великотърновска митрополия
Молебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУ

На 20 януари Българската православна църква почита паметта на великия български светител, аскет и богослов св. Евтимий, патриарх Търновски. По този повод на 21 януари в новостроящия се университетски храм, намиращ се в двора на Ректората на ВТУ, с благословението на Великотърновския митрополит Григорий, беше отслужен молебен с акатист към св. Евтимий от свещ. ик. Славчо Иванов, протосингел на Великотърновска митрополия, в съслужение с протойерей Добромир Димитров и свещеник Зоран Мамучевски.

За да почетат празника на последния Търновски патриарх, в чест на когото се строи този храм, и за да се помолят за по-скорошното му завършване, бяха дошли ректорът проф. дпн Пламен Легкоступ, зам.-ректорът доц. д-р Петко Петков, деканът на Православния богословски факултет доц. д-р Димитър Попмаринов Киров, проф. дин Казимир Попконстантинов, както и много други преподаватели и студенти.

След края на молебена отец Славчо преподаде благословение и поздрави събралото се множество от името на Негово Високопреосвещенство дядо Григорий и поблагодари на всички, които в този зимен ден бяха дошли да отправят молитва към Бога и към Неговия угодник св. Евтимий.

Събитието приключи с поднасяне на цветя от ректора проф. дпн Пламен Легкоступ пред паметника на св. Евтимий, издигащ се величествено до аулата на Великотърновския университет.

 

 

Снимки

Молебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУМолебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУМолебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУМолебен с акатист бе отслужен в новостроящия се университетски храм „Св. Евтимий, патриарх Търновски” във ВТУИконата на св. Евтимий, патриарх Търновски
« предишна новинаследваща новина »