ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан освети изцяло реновираната сграда на АГ болница "Майчин дом"

24 януари 2013 10:39, Софийска митрополия
Знеполският еп. Йоан освети изцяло реновираната сграда на  АГ болница "Майчин дом"

В деня, когато българският народ празнува Деня на акушерката - 21 януари, известен още като Бабинден, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празничен водосвет. Той освети изцяло реновираната Централна реанимация и Оперативен блок І в сградата на най-старата в България Университетска АГ болница „Майчин дом“.

За обновлението й са разходвани близо 1,5 млн. лева, като 590 000 са вложени в подмяна на дограмата на 15-етажната сграда, която не е била подменяна от построяването й през 70-те години на миналия век.

На събитието присъстваха изпълнителният директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" проф. Виктор Златков, много служители - лекари и акушерки, и гости, сред които и здравният министър Десислава Атанасова.

Министър Атанасова връчи почетната награда "Златни ръце" на двама от водещите в страната онкогинеколози - доц. Божидар Славчев и доц. Никола Василев. Заедно с тях бе номинирана и отличена акушерката Нора Цанкова, която е с 37-годишен стаж в Родилна зала на "Майчин дом".

Справка:

Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” е най-голямата и най-старата АГ болница в страната, разполагаща с 390 легла. В нея се извършват значителен брой раждания, около 4000 на година. Голяма част от тях са случаи с утежнена бременност, с придружаващи заболявания, изискващи интензивни грижи и оперативно родоразрешение.

Водещо направление в работата на болницата са гинекологичните операции. В последните години в трите гинекологични клиники се извършват между 7-8 хиляди операции, като в две трети от случаите се касае за най-големите по обем оперативни интервенции в областта на общата гинекология, урогинекологията, онкогинекологията и репродуктивната медицина.

Текст: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполският еп. Йоан освети изцяло реновираната сграда на  АГ болница "Майчин дом"Знеполският еп. Йоан освети изцяло реновираната сграда на  АГ болница "Майчин дом"Знеполският еп. Йоан освети изцяло реновираната сграда на  АГ болница "Майчин дом"
« предишна новинаследваща новина »